Baton czekoladowo-orzechowy z kaszy jaglanej
Co ma wspólnego kasza jaglana i awokado? A to, że oba te produkty nieszczególnie smakują jedzone same w sobie. Ale już w kompozycji z innymi dodatkami stają się produktami wręcz uwielbianymi. Krem z czekolady i awokado już Wam się znudził? Zatem pora na baton z kaszy jaglanej, orzechów i czekolady!
„Fuj, co tak śmierdzi?!” – słyszę za każdym razem, gdy gotuję kaszę jaglaną. Cóż, jej zapachowi rzeczywiście daleko do perfum. Jej smak też nie zniewala. A jednak w mojej kuchnio nader często roznosi się jej zapach swąd (?). Bo jest wspaniała! Koi kiszki jak nic innego! Skutecznie syci, nie obciążając żołądka. I jest jak mała czarna – pasuje absolutnie do wszystkiego! Ma bardzo neutralny smak oraz miękką, lekką konsystencję. Stąd dodaję ją zarówno do zup, sałatek, i deserów. Zjadam z mlekiem na słodko, robię z niej kotlety, a nawet batony, na które znajdziecie przepis, gdy uporacie się z czytaniem moich wypocin.
Kasza jaglana przypomina mi, że można być ideałem, mając wiele nieidealnych cech. I chyba tym podbiła moje serce. Czy mój przepis podbije Wasze podniebienia? Dajcie znać!
Baton czekoladowo-orzechowy z kaszy jaglanej
Składniki:
(na ok. 4 sztuki)
1 woreczek kaszy jaglanej
130 g ciemnej czekolady
Mix orzechów: kilka pistacji, orzechów włoskich, ziemnych oraz daktyli (całość – 40 g)
Kilka suszonych śliwek
Łyżka masła
Wykonanie:
Ugotuj kaszę. Po ugotowaniu odcedź wodę i włóż do gorącej kaszy tabliczkę czekolady. Wymieszaj. Posiekaj orzechy i dodaj również do kaszy. Całość przełóż do małej foremki i uformuj na płasko. Pokrój śliwki i wyłóż na wierzch masy. W kąpieli wodnej roztop czekoladę z łyżką masła. Polej nią śliwki. Foremkę odłóż na całą noc do lodówki. Po wyjęciu pokój na podłużne kawałki, czyli batony. Gotowe!
Jego konsystencja – przez dużą zawartość czekolady – jest bardzo stabilna. Dlatego batonik owinięty folią lub papierem, z powodzeniem można zabrać na spacer, rower, do pracy, a także… kanapę. Kto powiedział, że zdrowe batoniki trzeba zjadać tylko w ruchu?!
Brak komentarzy