Sacher – najsłynniejszy tort czekoladowy
Brownie, murzynek, lawa, kopiec kreta – jest wiele znanych ciast, których kluczowym składnikiem jest kakao lub czekolada. Na ich czele stoi wiedeński król – słynny tort Sachera, który ma nie tylko ciekawy smak, ale i historię. Głodni ją poznać?
Kto stworzył recepturę tortu Sacher?
Oryginalny tort Sachera jest jeden. Pochodzi z Wiednia, konkretnie z hotelu Sacher. Ale nie zawsze było to takie oczywiste. Jego receptura jest konsekwencją kilku szczęśliwych zrządzeń losu. Pierwszy z nich miał miejsce w 1832 roku, kiedy to austriacki kanclerz państwa, książę Klemens Wenzel von Metternich, zlecił personelowi kuchni przygotowanie niezwykłego deseru, aby zaimponować gościom specjalnym. Na szczęście szef kuchni zachorował tego wieczoru, pozostawiając czeladnika, wówczas 16-letniego Franza Sachera, aby sam wykonał tę kulinarną magiczną sztuczkę. Metternich pożegnał utalentowanego nastolatka nader gorzkimi słowami: „Mam nadzieję, że nie zhańbisz mnie dziś wieczorem”. Franz wziął to sobie do serca i wykorzystał tę chwilę, by wyczarować słodycz życia, ciasto czekoladowe, które przeszło do historii jako jeden z najbardziej znanych słodkich dzieł: Original Sacher-Torte.
Hańba nie była w menu tamtego wieczoru. Zamiast niej królowała czekolada! Adept sztuki kulinarnej postawił właśnie na ten składnik i tak oto jego tort składał się z czekoladowego biszkoptu przekładanego konfiturą morelową oraz polewy czekoladowej. Ciasto nie od razu zyskało szeroką popularność, ale zostało uznane za „reprezentacyjne na dworze”. Odtąd był faworytem na dworze cesarskim, a jak historia pokazuje – z czasem podbiło serca (i podniebienia) świata.
Zdolny Franz
Po zapoznaniu się z życiem Franza Sachera wydaje się całkiem jasne, że wynalezienie jego słynnego ciasta nie było przypadkowe, ponieważ należał do rodziny o silnych tradycjach gastronomicznych i hotelarskich. Po odbyciu praktyki w kuchni księcia Metternicha Franz został zatrudniony jako kucharz w Bratysławie. Później służył na promie łączącym Wiedeń i Budapeszt oraz w słynnym kasynie w Peszcie. Po powrocie do Wiednia otworzył wykwintne delikatesy i sklep z winami. Miał dwóch synów, Carla i Eduarda.
Gorzkie spory o słodki tort
Nic dziwnego, że wkrótce pomysł zaczął być powielany przez inne cukiernie. Ale oryginalna receptura i patent są tylko jedne! By spróbować oryginalnego tortu Sachera najlepiej udać się do Wiednia, a konkretnie do Hotelu Sacher. Wybudował go syn Franza, Eduard Sacher, 1876 roku. I to właśnie ten hotel uczestniczył w trzech procesach sądowych, nazywanych powszechnie „tortowymi procesami”, które toczyły się w latach 1953–1962.
Jak się domyślacie powodem sporu było prawo do nazywania tortów czekoladowych oferowanych przez konkurencyjne cukiernie jako „Sacher torte”. W sądzie na przeciwko spadkobiercy Franza, stanęła cukiernia Demel. Dopiero po 9 (!) latach wyłączne prawo do używania nazwy zostało przyznane hotelowi Sacher.Dlaczego akurat cukiernia Demel rościła sobie prawo do tortu Franza? Cóż, prawda jest taka, iż najstarszy syn Sachera, Eduard, kontynuował kulinarne dziedzictwo swojego ojca, kończąc własne szkolenie w Wiedniu u królewskiego i cesarskiego cukiernika w piekarni i wytwórni czekolady… Demel (tak, właśnie tej!). I właśnie tam udoskonalił przepis ojca i nadał tortowi jego obecną formę. Ostatecznie Demel uzyskał prawo do ozdabiania swoich tortów trójkątną pieczęcią z napisem „Eduard-Sacher -Torte ”.
Receptura na tort Sachera
Co ciekawe, dziś receptura na tort jest ogólnodostępna na stronie samego hotelu! Z drugiej strony ta, wedle której pastry chef przygotowuje tort podawany w hotelowej cukierni, jest ściśle strzeżoną tajemnicą. Jedynie na podstawie informacji o rocznym zużyciu składników, umieszczanych na stronie internetowej hotelu Sacher, można domyślać się w jakich proporcjach rzeczywiście używane są poszczególne składniki wykorzystywane do jego produkcji.
Oczywiście dziś powstały dziesiątki interpretacji słynnego tortu. Oferowany jest on w wielu szanujących się cukierniach. Ale jeśli chcecie upiec tort jak najbardziej zbliżony do tego oryginalnego, polecam zastosować recepturę, którą podaje sam Hotel Sacher >>> KLIK!
To słodkie dzieło powinno składać się z 3 warstw biszkoptu czekoladowego z prawdziwą konfiturą morelową pomiędzy blatami i na wierzchu. Całość oblewamy polewą z ciemnej czekolady. Tradycja nakazuje podawać go z niesłodzoną bitą śmietaną. Co godne uwagi, jak podaje hotelowy CEO, tort w hotelowej cukierni nadal wykonywany jest od podstaw niemal wyłącznie ręcznie!
A jeśli wolicie jeść, niż piec możecie kupić Original Sacher Torte w Wiedniu i Salzburgu w Hotelu Sacher, w oddziałach Cafe Sacher w Innsbrucku i Grazu, w sklepie Sacher w Bolzano, w strefie wolnocłowej na lotnisku w Wiedniu oraz za pośrednictwem hotelu Sacher’s Sklep on-line. Cóż, w czasie pandemii może to być dość trudne zadanie. Ale dla takiego tortu może warto spróbować się go podjąć? Podobno w samym Wiedniu rocznie sprzedawanych jest ponad 360 000 tortów. Torty są też wysyłane do innych krajów. Najchętniej jedzone są w Niemczech, Włochach, Francji, Stanach Zjednoczonych i w wielu krajach azjatyckich.
Dziękuję za udostępnienie zdjęć Hotelowi Sacher z Wiednia.
A Wy wolicie jeść czy piec? A może wybieracie obie te opcje?
Brak komentarzy