Czekoladowa prognoza na 2025
Jedni wróżą z fusów termin zamążpójścia, inni prognozują z chmur pogodę, a w tym artykule spróbujemy przewidzieć, co wydarzy się w świecie czekolady w nadchodzącym roku. Przy kubku gorącej czekolady. Czy czekolada będzie jeszcze droższa? Jakie dodatki i smaki będą najpopularniejsze? Czy dubajski trend zostanie z nami na dłużej? Dajmy nura w ten kubek!
Miniony rok 2024 był jednym wielkim wyzwaniem. I choć cukiernicy i czekoladnicy mieli pod górkę, zważając na braki surowców oraz wzrost cen samego kakao, przyniósł też miłe niespodzianki. Popyt na czekoladę stale rośnie, tak jak i wartość rynku. Przewidywania zawarte w tym artykule pochodzą nie z kryształowej kuli oprószonej kakao, a bazują na moim researchu i obserwacjach, a także na danych rynkowych. W dużej mierze oparłam się na informacjach z newslettera i artykułu Cocoa Runners.
Zapraszam uprzejmie również do zgłaszania własnych sugestii i istotnych widzimisię dotyczących tematów, które warto poruszyć w związku z tym ważnym tematem.
Wzrost cen kakao i jego wpływ na rynek
Ceny kakao, które przez dekadę oscylowały wokół 2200 USD za tonę, w 2024 roku wzrosły do rekordowych poziomów, przekraczając 10 000 USD. Istnieje ryzyko, że w 2025 roku mogą nawet osiągnąć 15 000 USD za tonę. Taka sytuacja wpłynie na całą branżę, powodując szereg “problemów”. Ja bym użyła raczej słowa “zmian”. Oczywiście możemy spodziewać się jeszcze wyższych cen czekolad, nawet tych dostępnych w supermarketach. Ta podwyżka była już odczuwalna w 2024, ale nie była aż tak znacząca. I chyba nie pozostaje nam nic innego jak się do tego przyzwyczaić. Producenci, którzy zostaną przy starych cenach będą z pewnością zmniejszać gramaturę tabliczek, ale sztucznie ją pompować tanimi dodatkami. Lub co gorsza cukrem. Paradoksalnym plusem całej sytuacji jest fakt, że wreszcie wyrównują się ceny tabliczek producentów rzemieślniczych z tymi przemysłowymi. I to jest powód, który skłania wielu konsumentów do tego, by sięgnąć po te słodkości mniejszych producentów.
Temu zagadnieniu poświęcimy wkrótce oddzielny artykuł, bo jest o czym mówić (i pisać).
Alternatywne czekolady i zamienniki kakao
Z tytułu rosnących cen kakao wielu producentów będzie szerzej eksperymentować z alternatywnymi czekoladami i substytutami kakao. Niestety, większość z nich nadal pozostawia wiele do życzenia pod względem smaku i jakości. Nawet giganci, tacy jak Cargill, wprowadzają na rynek rozwiązania, które rzadko zachwycają konsumentów. Choć idea ta zyskuje na popularności, produkty te wciąż są dalekie od doskonałości. Z całą pewnością jednak możemy się spodziewać czekolady, w której oprócz kakao znajdziemy… karob (najpopularniejszy zamiennik), ale też słonecznik, pestki winogron, owies, jęczmień, a nawet… bób! Startupy takie jak WnW Cacao Labs pracują nad syntetycznym kakao, które ma przypominać tradycyjny produkt, ale nie wymaga masowych upraw. Póki co produkuje czekoladę z fermentowanych zbóż.
Rola sztucznej inteligencji w branży czekoladowej
AI jest coraz częściej obecne w szeroko pojętej branży cukierniczej i gastronomii. Przedstawiane jest jako narzędzie w tworzeniu wyjątkowych smaków i nie tylko. Mimo szumnych zapowiedzi, sztuczna inteligencja nadal pozostaje jednak mniej kreatywna, niż człowiek. Widzieliśmy to w roku 2024, kiedy to dubajska tabliczka stworzona w wyniku ciążowych zachcianek Sarah Hamouda stała się epokowym viralem w branży czekoladowej. Bez dwóch zdań AI może jednak pomóc w analizie danych, tworzeniu kontentu marketingowego i podpowiadaniu kierunków rozwoju. I branża powinna z tego korzystać, zwłaszcza, że rynek stawia wymagania.
Świadoma przyjemność
Rosnąca świadomość zdrowotna sprawia, że konsumenci zaczynają unikać produktów z wysoką zawartością cukru. To wyzwanie dla producentów, zwłaszcza masowych, którzy w dużej mierze polegają na cukrze jako tanim składniku, który występuje na pierwszym miejscu (!) składu wielu przemysłowych tabliczek czekolady.
W 2025 będziemy obserwować spopularyzowanie się tabliczek z mniejszą zawartością cukru lub jego zamiennikami. Choć nadal najczęściej kupowaną czekoladą na całym świecie jest ta mleczna, będzie zwiększać się zainteresowanie wysokoprocentowymi tabliczkami. Również będzie rosła produkcja czekolad wegańskich (tu polecam tabliczki polskiej marki Las Vegan’s czy Gang Czekoladożerców). Ale też tabliczek i batoników funkcjonalnych, tzn. zawierających adaptogeny czy tzw. „power ingredients”, jak. np. czekolada z ashwagandą, magnezem lub błonnikiem.
Czekolada będzie coraz bardziej kojarzona z światem wellnes i traktowana jako niezbędny element zrównoważonej diety.
Kakao ceremonialne i czekolada na okrągło
Czekolady do picia zdobywają coraz większą popularność (wreszcie!). Choć w Polsce pijalnie czekolady są nadal absolutną niszą, a w wielu kawiarniach gorąca czekolada to wciąż cukrowy jałowy proszek rozpuszczony w mleku, pojawiają się już jaskółki zwiastujące zmianę w tym obszarze (np,. Prawdziwe Kakao w Krakowie). Na popularności zyskuje ceremonialne kakao. A z kręgów osób interesujących się duchowym rozwojem przechodzi do boczkiem do mainstreamu. Znów – jest to związane z bogactwem dobroczynnych składników kakao. W USA popularne staje się nano-pienienie kakao, co wzbudza moją ogromną ciekawość i z pewnością o tym również jeszcze napiszę.
Oprócz tego, że zyskuje czekolada w formie pitnej, także producenci będą częściej eksperymentować z formą samej tabliczki. Kwadratowa lub okrągła (takie tabliczki już produkuje na polskim rynku Przemek Siciński z Sopockiej Manufaktury Czekolady)? Z specjalnym stemplem? Lub neapolitanki? Temu wszystkiemu mówimy tak w 2025!
Intensywne doznania
Sensoryczne i smakowe, ma się rozumieć! Jak wskazują badania i raport przygotowany przez Barry Callebaut współczesny konsument jest głodny innowacji i ciekawostek. A przede wszystkim przeżyć związanych z jedzeniem słodkości. Jeśli coś nietuzinkowo wygląda, tak też smakuje i stanowi odpowiedni produkt do zaprezentowania w social mediach to jest duże prawdopodobieństwo, że zostanie podchwycone przez internetowych influencerów i foodie. A w ten sposób stanie się trendem, produktem pożądanym przez rzesze. Tak jak było z najsłynniejszą czekoladą tego roku, czyli dubajską tabliczką z nadzieniem pistacjowym i ciastem kataifi. Czy ten trend z nami zostanie? Śmiem twierdzić, że w 2025 w Polsce tak! Co więcej, z tego co obserwuję, będzie on ewoluował w kierunku tworzenia rodzimy innowacji na bazie dubajskiego ciasta. Zamiast pistacji będzie pasta orzechowa, migdałowa lub kokosowa.
Tu duże pole do popisu mają przede wszystkim niewielkie rzemieślnicze produkcje, od których przemysł się powinien uczyć (polecam bardzo ciekawe tabliczki Pawła Sobieraja, Manufaktury u Dziwisza czy Beskid Chocolate). I tak też się dzieje. Od kilku lat obserwuję, że coś co jest obecne w rzemiośle (w tym bean-to-barze) po jakimś czasie pojawia się w przemyśle. Wychodzę z założenia, że przemysł i rzemiosło zawsze będą obok siebie, a inspirowanie się tym, co dobre w jednym i drugim mogą wyjść tylko na dobre.
A może by tak… postawić mi kawę? Z góry DZIĘKUJĘ!
Wróżąc z fusów kakaowych…
(podsumowanie)
Rok 2025 w branży czekoladowej zapowiada się jako czas pełen wyzwań i zmian. Giganci czekoladowi zaczynają na nowo inwestować w plantacje w Ameryce Południowej, Azji i Afryce. Może to zmienić układ sił na rynku, zwłaszcza jeśli te inwestycje będą dotyczyć zrównoważonego rozwoju. Firmy takie jak Barry Callebaut inwestują w projekty wspierające lokalne społeczności i edukację farmerów. Wprowadza się też nowe odmiany kakao odporne na zmiany klimatu. Jeszcze ciekawszym kierunkiem jest tworzenie kakao w… laboratorium. A takie eksperymenty (z powodzeniem!) już trwają. Od rosnących cen kakao, przez innowacje technologiczne, po zmieniające się preferencje konsumentów – każda z tych tendencji będzie miała wpływ na to, co znajdziemy na półkach sklepowych i jak będziemy postrzegać czekoladę jako produkt. A co się ciekawego wydarzy? Tego do końca nikt nie przewidzi i to jest właśnie ta najciekawsza część prognozy!
Smacznego czekoladowego roku i koniecznie napiszcie jaką czekoladę chcecie zjeść w 2025!
źródła:
https://cocoarunners.com/blog/spencers-predictions-for-2025/
https://www.puratos.co.uk/en/blog/taste-tomorrow/Hottest-chocolate-trends-for-2025
https://www.barry-callebaut.com/en/trends-insights/top-chocolate-trends
https://www.linkedin.com/pulse/seasonal-chocolate-trends-2025-lukerchocolate-gna4e/
https://www.openpr.com/news/3800695/chocolate-confectionery-market-consumer-trends-and-future
Brak komentarzy