Co nowego w czekoladzie? – trendy 2019
Nietopniejąca czekolada, tabliczki z grzybami, burakami i konopiami. I to nie byle tabliczki – tylko ręcznie robione z ziarna i pakowane w eko opakowania. A także ultra zdrowa czekolada bez cukru – oto jak przedstawiają się trendy na najbliższy rok. Czekoladożercy powinni zacierać ręce i szykować podniebienia.
Przeszedł Nowy Rok, a wraz z nim Nowa Ja, Nowy Ty i… mnóstwo starych anegdotek oraz memów (kto w dzisiejszych czasach jeszcze ekscytuje się anegdotkami?!) ukazujących bezzasadność nakładania na siebie listy noworocznych postanowień. Nie wiem czy to głęboko drzemiąca we mnie dziecięca naiwność czy też poczucie, że jednak wypadałoby mieć jakiś cel na ten rok, jednak stworzyłam sobie taką listę. Jest na niej kilka osobistych celów, które z całą pewnością by Was zanudziły. Stąd od razu przechodzę do rzeczy ważniejszych i ciekawszych. Czekolady, ma się rozumieć.
![]() |
Wegańska czekolada z burakiem od Georgia Ramon; polska Cocoa, czyli surowa czekolada z dodatkami superfoods oraz tabliczka ze spiruliną od Pacari.
|
![]() |
Nowość Callebauta na ten rok – czekolada o wyjątkowo niskiej zawartości cukru, która nadal jest słodka! |
![]() |
Ruby zachwyca ciepłą, intensywną barwą, ale też owocowym, lekko kwaśnym smakiem. |
![]() |
Słynne belgijskie czekoladki są uwielbiane na całym świecie. Docenili je również polscy konsumenci, dzięki czemu Leonidas otworzył firmowy sklep w Warszawie, który funkcjonuje już od ponad dwóch lat. |
![]() |
Pięknie ozdobiona i ekologicznie opakowana czekolada od Zdrowy Czekoholik. |

Jeśli chodzi o desery i ciasta czekoladowe, patrząc na prace, które sprawiły, że Elias Läderach. zajął 1. miejsce na podium World Chocolate Masters, widzimy, iż tu nadal pierwsze skrzypce będą grać egzotyczne orzeźwiające, cytrusowe smaki, takie jak: mango, marakuja, ananas, yuzu, limonki itp.
![]() |
Oto czekoladowe ciastko przyszłości według zwycięzcy World Chocolate Masters. |
Brak komentarzy