• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Degustacje i warsztaty

Zapraszam do świata, w którym smak i przyjemność są wartościami nadrzędnymi.  Zanurz się pod moim przewodnictwem w niezwykłą historię czekolady i odkryj jej niezwykłe właściwości, które sprawiły, że już starożytni Indianie czcili ją jako rytualny napój i wyznawali kult boga kakao. Za ile ziaren kakao można było kupić niewolnika? Dlaczego pierwszym produktem czekoladowym wynalezionym przez ludzkość był… alkohol? Jak długo powstaje jedna tabliczka czekolady? Czemu Karol Linneusz nazwał drzewo kakaowe „napojem bogów”? Jaki jest czwarty rodzaj czekolady? I czy biała czekolada to czekolada? Podczas naszego spotkania odpowiemy na te i wiele innych fascynujących pytań!

Prowadzę warsztaty oraz degustacje dla grup kameralnych jak też na skalę masową. Moją ofertę dostosowuję do wielkości grupy i przedziału wiekowego. Okazji i okoliczności. 

Czekolada pasuje do wielu rozmaitych okoliczności: 

  • targi i festiwale
  • imprezy integracyjne i jubileusze
  • festyny i jarmarki 
  • urodzinki oraz inne słodkie okoliczności

Czekolada lubi gościć w wielu różnych miejscach, m.in.: 

  • szkole
  • domu kultury
  • bibliotece
  • świetlicy

Warsztaty obejmują:

  • czekoladowe malunki
  • figurki z masy czekoladowej
  • jadalne doniczki
  • fontannę czekolady wraz z przekąskami
  • kulki mocy
  • autorskie pralinki

Degustacje (i prelekcje) obejmują:

  • degustację bean-to-barowych tabliczek
  • degustację rzemieślniczych pralin
  • Fontannę czekolady
  • Degustację masła kakaowego
  • Degustację ziarna kakaowego
  • Tworzenie i degustację starożytnego kakao
  • Degustację wyboru napojów i drinków czekoladowych

Kontakt:

e-mail: biuro.blogczekolady@gmail.com

Tel.: 605628326

Najnowsze posty

  • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
  • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
  • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
  • Jeśli nie czekolada, to co?!
  • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
  • Czekoladowa prognoza na 2025
  • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady