Bez kategorii
Najważniejsze święto czekolady – Salon du Chocolat
Jest kilka dat w kalendarzu, pod którymi figuruje święto czekolady. Jedne przypadają na kwiecień, inne w środku lata, a jeszcze inne w trzecim kwartale roku. Wśród nich jednak najważniejsze jest to paryskie – Salon du Chocolat. Największe targi czekolady, w czasie których poznajemy tajniki i przyszłość czekolady.
Salon du Chocolat ma dla mnie znaczenie szczególne. To właśnie podczas niego cztery lata temu oświadczył mi się mój obecny (innego nie posiadam i nie zamierzam) mąż. Nie mógł wybrać lepszego miejsca i czasu. Paryskie targi czekolady to rzeczywiście wydarzenie jedyne w swoim rodzaju!To właśnie tu spotyka się cały świat czekolady – najlepsi twórcy czekolad świata, plantatorzy, sprzedawcy surowców, wybitni chocolatierzy. Jednym słowem – niebo!
Gdy z nieba zaczyna częściej padać deszcz, z drzew lecą liście, a świat otula mgła, to niezawodny znak, że zbliża się… jesień? Również, ale też Salon du Chocolat. 31 października rozpocznie się 5 dniowe święto czekolady, które tradycyjnie odbędzie się w paryskim Porte de Versailles. To właśnie tamodbędą się pokazy, prelekcje, warsztaty, degustacje, spotkania autorskie i przede wszystkim oczekiwany finał World Chocolate Masters, w którym Polskę reprezentuje Michał Iwaniuk. Znając talent i amicje Michała, śmiało mogę powiedzieć, że Polska stanie na podium!
24 edycja największych i najważniejszych targów czekolady to przede wszystkich wystawcy z 5 kontynentów, wśród których są najlepsi producenci nagradzanych czekolad, rzemieślnicy z małych pracowni, w których powstają doskonałe praliny, trufle oraz figurki z czekolady, a także dostawcy surowców (ziarna kakaowego) i maszyn do większych i mniejszych przedsiębiorstw.W tym roku tematem przewodnim targów jest natura. Jako że pogodzenie zdrowia i przyjemności jest dziś priorytetowym trendem w szeroko pojętym żywieniu, podążają za nim również twórcy czekoladowych smakołyków. Czekolada jest w o tyle komfortowej sytuacji, że ziarno kakao zostało wpisane na listę “super foods”, czyli najzdrowszych produktów spożywczych, jakie oferuje natura. I to właśnie na ziarnie w dużej mierze skupią się prelegenci tegorocznego festiwalu. Wśród nich znajdą się plantatorzy, którzy opowiedzą o cudzie natury jakim jest owoc kakaowca i w jakich warunkach powstają najlepsze zbory. Pojawią się też producenci czekolady “bean-to-bar”, którzy z kolei podkreślą jak należy dbać o ziarno, by nie utraciło na swej wartości.
Przyszłość czekolady będzie natomiast tematem przewodnim mistrzostw o tytuł World Chocolate Masters. Futuropolis (miasto przyszłości) to hasło, które ma pobudzić wyobraźnię twórców do wyrażenia tego, co nastąpi do 2025 roku. 21 uczestników finału będzie musiało wykazać się kunsztem i pomysłowością prezentując, m.in. praliny, przekąskę, ciastko oraz rzeźbę w czekoladzie.
Z okazji 160 rocznicy nawiązania stosunków dyplomatycznych między Japonią a Francją zawita także specjalna strefa – Japonismes,, które ma na celu ukazanie bogactwa japońskiej kultury poprzez wystawy i pokazy (odbywające się również poza festiwalem).
Szczególną atencją zostaną też obdarzone panie zajmujące się czekoladą oraz cukiernictwem. Ze względu na to, że coraz więcej kobiet wybiera profesją związaną z wyrobem słodkości, swoje talenty będą mogły pokazać w strefie Elles.
Prócz tego, codziennie odbywać będzie się tradycyjnie wpisany już w program pokaz czekoladowej mody – owoc współpracy znanych projektantów mody i cenionych cukierników z całego świata. Zostanie też wybrany najlepszy francuski cukiernik, a także odbędzie się kolejna edycja prestiżowego Relais Desserts Charles Proust dla młodych cukierników.
Salon du Chocolat
31 październik – 5 listopad 2018
Porte de de Versailles
Więcej informacji >>> KLIK!
Brak komentarzy