ciekawostki
Pomarańczowy kubeczek,czyli jak pić gorącą czekoladę
Listopadowe wieczory, podobnie jak też te grudniowe i styczniowe, sprzyjają czytaniu wciągających kryminałów, zakochiwaniu się oraz… piciu gorącej czekolady. Ta rozgrzewa znacznie lepiej, niż intryga najlepszej historii detektywistycznej, a nawet namiętne całusy. Co zrobić by smakowała jeszcze lepiej? Przede wszystkim wypić ją w… pomarańczowym kubku! Tak przynajmniej twierdzą naukowcy.
I wszystko wskazuje na to, że mają rację! Przeprowadzone na grupie 57 testerów badanie miało za zadanie ukazać wpływ koloru naczynia na smak jaki odczuwamy. Betina Piqueras-Fiszman z Politechniki w Walencji w Hiszpanii i Charles Spence z Uniwersytetu Oksfordzkiego w Wielkiej Brytanii wykazali, że kolor naczynia ma wpływ na zadowolenie ze smaku wypijanego napoju. To by wyjaśniało fakt, że niektórzy z nas odruchowo sięgają po swoje „ulubione” kubki do picia. Swoje wnioski opublikowali na łamach Journal of Sensory Studies. Badani pili ten sam napój (gorącą czekoladę) w naczyniach o kolorze białym, ciemno-kremowym, czerwonym i pomarańczowym. Następnie mieli przyznać punkty (w skali od 1-10) oceniając poszczególne aspekty napoju – przyjemność, słodkość, smak i zapach. Najwyżej w rankingu wypadł właśnie pomarańczowy kolor, podczas kiedy biały najgorzej (czyżby kojarzył się z szpitalnymi naczyniami?).
Tego typu badania mogą okazać się niezwykle pomocne dla kucharzy, cukierników, ale i marketingowców z branży spożywczej. Nie mniej i dla nas, okazuje się, że na poprawę humoru może wystarczyć nie podwójna czekolada, ale nawet jeden kubek, byle w kubku o pomarańczowym kolorze.
Brak komentarzy