• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

ciekawostki

Sekret długowieczności

Dawno, dawno temu czekolada była stosowana jako pieniądz. Albo lekarstwo. Lub też afrodyzjak. Tak właściwie miała bardzo dużo różnorodnych zastosowań. Nikt nie mógł podejrzewać, że może stać się również… tabletką na długowieczność. O tym, że tak faktycznie działa dowiedziała się na własnej skórze najstarsza Europejka, która dożyła dzięki niej prawie 117 lat!



Na początku czerwca świat obiegła wiadomość o odejściu z niego najdłużej żyjącej Europejki. Giuseppina Projetto, rodowita Włoszka, wielokrotnie pytana o sekret jej długowieczności podkreślała dwie rzeczy – pozytywne nastawienie do otaczającej ją rzeczywistości oraz codzienne jedzenie czekolady. 




Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, że to pierwsze może wynikać z drugiego. Bogata w teobrominę, magnez i żelazo czekolada to swego rodzaju najsmaczniejsze lekarstwo, które poprawia kondycję układu krwionośnego i nerwowego oraz zwiększa wydzielanie naszych ulubionych endorfin (hormonu szczęścia).

Pieczołowicie przebadana pod kątem składu czekolada, zdaniem współczesnych dietetyków i naukowców to dosłownie superfood, czyli żywność odznaczająca się niezwykle wysoką wartością odżywczą. I tu leży pies pogrzebany – czekolada, czyli miazga z ziarna kakaowego, a nie produkty, które jedynie lubią się czekoladą nazywać. Pamiętajmy, że nadmiar cukru nie koniecznie może przedłużyć nam życie. A z całą pewnością nie przedłuży już życia naszych zębów. Co prawda, czekolady nie powinno się gryźć, a rozpuszczać ją w ustach. Mimo wszystko postawmy sprawę jasno – zęby są potrzebne! Mogą się przydać do pogryzienia natrętnych przedstawicieli handlowych. Chociaż, jeśli chcemy długo żyć, lepiej ich po prostu zbyć uśmiechem, tak jak to robiła pani Giuseppina.



Utworzony przez Aurora - 18 lipca 2018 - 1278 Views
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

Brak komentarzy

Please Post Your Comments & Reviews
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Post
Next Post

Najnowsze posty

  • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
  • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
  • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
  • Jeśli nie czekolada, to co?!
  • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
  • Czekoladowa prognoza na 2025
  • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady