Ciasto czekoladowe z truskawkami, czyli dlaczego nigdy nie będę cukiernikiem
„Powinnaś otworzyć swoją cukiernię!”. Słyszę to od lat. Od różnych osób. I od lat widzę ten sam wyraz twarzy, gdy obwieszczam, że to ostatnia rzecz na jaką zdecydowałabym się w życiu. Dlaczego? Przeczytajcie, a bonusowo dostaniecie przepis na pyszne ciacho czekoladowe!
Zostaję przy pisaniu i jedzeniu.
I pieczeniu dla czystego relaksu.
Ciacho czekoladowe z bananami i truskawkami
Uwaga!
W szkole podstawowej byłam fatalna z matematyki. I tak zostało. Dlatego nie uznaję innej miary jak „na oko”. Wyżynami na jakie jestem w stanie się wznieść są miary podawane w „szklankach”, „łyżkach” i „kostkach”. Prawdopodobnie to kolejny powód, dla którego nie mogłabym pracować w profesjonalnym cukiernictwie.
Składniki:
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mleka
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
200 g czekolady gorzkiej/ deserowej
3-4 banany,
Jedzenie:
Zjeść ze smakiem, bez liczenia kalorii. Najlepiej w towarzystwie jakiegoś ciacha. Choć babeczki równie mile widziane. I kawa! Ja preferuję sypaną z dodatkiem śmietany 30% i miodu. A wy?
Brak komentarzy