• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

World Chocolate Masters 2021 – spojrzenie w przyszłość czekolady
Bez kategorii

World Chocolate Masters 2021 – spojrzenie w przyszłość czekolady

W poszczególnych zakątkach świata trwają eliminacje do najbardziej prestiżowego konkursu chocolatierów – World Chocolate Masters. Za nami Bliski Wschód, kraje nordyckie i Japonia. Kandydat Polski wystąpi przed jury 24 września w akademii Czekolady w Łodzi.

Przypomnijmy międzynarodowy konkurs World Chocolate Masters to wyjątkowe wydarzenie, w którym konkurują najlepsi cukiernicy świata, których szczególną specjalizacją jest czekolada. W trakcie swojego występu muszą przedstawić zarówno praliny, ciasto, przekąskę oraz najważniejszy element – rzeźbę z czekolady, którą składają na miejscu. Konkurs dotychczas odbywał się jako impreza towarzysząca paryskich targów Salon du Chocolat. Miałam nieskrywaną przyjemność oglądać finalistów na żywo kilka lat temu, gdy Polskę reprezentował młody, zdolny cukiernik ze Śląska – Łukasz Anioł. Natomiast w ostatniej edycji, kiedy to naszym człowiekiem na WCM był chyba najsłynniejszy krajowy chocolatier, Michał Iwaniuk, Polska uplasowała się na 8. miejscu, co jest ogromnym sukcesem, zważając na poziom i skalę konkursu.

Tematem tegorocznej 8. edycji WCM jest przyszłość czekolady z hasłem #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE – rzemiosło, technologia i wygląd czekolady jutra. W przepaści między apokaliptycznymi wizjami i optymistycznym spojrzeniem w przyszłość ukryta jest inspirująca dwoistość. Jak te lęki i obawy oraz nadzieje oraz marzenia wpływają na wygląd czekolady jutra? Musicie przyznać, że to nader ciekawy temat!

Kandydaci mają za zadanie wykonać małą rzeźbę o maksymalnej wadze 5 kg, która odzwierciedla motyw przewodni konkursu, jest w pełni jadalna i skonstruowana wokół bazy o kształcie hasztagu #TMRW. Dodatkowo wykonują: świeże ciastko dnia z minimum 3 składnikami: czekoladą, owocem i wybranym składnikiem lokalnym; pralinę o zredukowanej ilości cukru, wegańską przekąskę czekoladową wraz z konceptem opakowania oraz prezentację o sobie, swoim pomyśle i odzwierciedleniu tematu konkursu w wyrobach i wybranych składnikach.

Eliminacje do konkursu odbędą się 24 września w łódzkiej Akademii Czekolady, a kandydatem do finału będzie technolog Warsaw Academy of Pastry Arts – Igor Zaritsky.

Szkoda, że znów nie zobaczymy Michała Iwaniuka w akcji, ale tak się składa, że będzie on w tym czasie po drugiej stronie, czyli w jury konkursu. Wraz z nim: Aleksandra Sowa-Trzebińska oraz Krzysztof Ilnicki.

Mimo wszystko, cieszę się, że reprezentować będzie nas Igor, którego znam osobiście i który bez dwóch zdań jest jednym z najzdolniejszych cukierników w Polsce. Jest też doświadczony we wszelkiego rodzaju konkursach. Jak zdradził mi, podczas eliminacji chce wykorzystać połączenie lokalnych polskich składników z ciemną czekoladą. Jego zdaniem czekolada to najważniejszy składnik cukierniczy, który w przyszłości stanowić będzie podstawę większości deserów. Nie bez powodu – składnik ten doskonale wpasowuje się w trend zdrowych słodkości, który tylko będzie przybierał na znaczeniu. Jak zapatruje się na fakt, że w eliminacjach wystąpi sam? „Najtrudniej jest stoczyć walkę z samym sobą” – mówi. Ja będę za Igora mocno trzymać kciuki i Wam polecam to samo!

Relacje na żywo z konkursu będą dostępne w kanałach społecznościowych Akademii Czekolady >>> KLIK!

Utworzony przez Aurora - 16 września 2021 - 1521 Views
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

Brak komentarzy

Please Post Your Comments & Reviews
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Post
Next Post

Najnowsze posty

  • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
  • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
  • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
  • Jeśli nie czekolada, to co?!
  • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
  • Czekoladowa prognoza na 2025
  • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady