• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

World Chocolate Masters 2022 – finał już wkrótce!
Bez kategorii

World Chocolate Masters 2022 – finał już wkrótce!

World Chocolate Masters, czyli jedyny konkurs dedykowany chocolatierom, wraca! Po długim oczekiwaniu na wielki finał, już w październiku poznamy talent najlepszych szefów z całego świata!

Jedyny taki konkurs na świecie

Piłka Nożna ma UEFA lub FIFA, kino Oscary czy Złote Globy, a i świat czekolady nie jest gorszy, bo i ten może pochwalić się prestiżowym konkursem dla najlepszych swojej dziedziny. World Chocolate Masters, czyli mistrzostwa świata czekolady odbywają się co kilka lat w ramach najważniejszych targów czekolady – Salon du Chocolat. Organizatorem jest marka Cacao Barry. Zaczynając od 2005 roku, odbyło się w sumie 7 edycji konkursu.

Do finału dostaje się ścisłe grono mistrzów czekolady wytypowanych w eliminacjach odbywających się wcześniej w różnych częściach świata. W ciągu trzech dni konkursu, każdy z finalistów musi opracować autorskie produkty oparte na czekoladzie, takie jak praliny, ciastko, przekąska – w zależności od narzuconych reguł danej edycji. Jednak najważniejszym, a z pewnością najbardziej spektakularnym zadaniem zawodników jest stworzenie rzeźby czekoladowej. Musi ona spełniać wcześniej określone kryteria, a przede wszystkim odzwierciedlać temat danej edycji, np. surrealizm, mity i legendy, miasto przyszłości… Jak się łatwo domyślić, powstają naprawdę fantazyjne prace, których nie powstydziłaby się żadna galeria sztuki. A z cukiernika czy chocolatiera trzeba na moment stać się bardziej artystom czy… budowlańcem (tak, składanie czekoladowej rzeźby wymaga wielu umiejętności logistycznych i technicznych!).

Polacy i World Chocolate Masters

Polacy od samego początku zaznaczali swoją obecność w prestiżowym konkursie! Równocześnie udowadniając, że choć w naszym kraju zjada się nieco mniej czekolady, niż w takiej Holandii czy Belgii, to jednak znamy się na pracy z czekoladą. I tak, Paweł Małecki, którego możecie aktualnie kojarzyć z reklam i książek Lidla, zajął 9. miejsce w pierwszym finale. W 2011 roku Mariusz Burrita wspiął się nieco wyżej, bo na 7. miejsce. Ten sam wyczyn powtórzył Michał Iwaniuk w ostatniej edycji, czyli w 2019 roku. W eliminacjach do konkursu brali udział też znani i utalentowani cukiernicy, tacy jak choćby Tomasz Deker. Mirosław Pelczar, którego możecie znać jako Polskiego Willy’ego Wonkę. Czy też Paweł Górny, aktualnie właściciel butikowej cukierni i marki bean-to-bar 100% Czekolady. Wreszcie, Łukasz Anioł, którego udział w finale WCM zapadł mi w pamięci szczególnie. Był on jednym z najmłodszych uczestników w historii mistrzostw. Nade wszystko, podczas, gdy Łukasz zmagał się w pocie czoła z czekoladą, mój aktualny mąż mi się oświadczył. Cóż, chyba nie może Was dziwić, że w takich okolicznościach przyjęłam jego ofertę.

Teraz Polskę reprezentować będzie Igor Zaritskiy. Igor jest narodowości ukraińskiej, jednak od blisko 5 lat mieszka w Polsce, pracując na stanowisku szefa akademii Warsaw Academy of Pastry Arts w Pruszkowie. Innymi słowy, daje mu to przepustkę do reprezentowania naszego kraju w finale WCM.


Czytaj wywiad z Igorem Zaritskiym >>> KLIK!


Laureaci poszczególnych edycji World Chocolate Masters


  • 2005 – Pol De Schepper, Belgia
  • 2007 – Naomi Mizuno, Japonia
  • 2009 – Shigeo Hirai, Japonia
  • 2011 – Frank Haasnoot, Holandia
  • 2013 – Davide Comaschi, Włochy
  • 2015 – Vincent Vallée, Francja
  • 2018 – Elias Läderach, Szwajcaria

Przyszłość Czekolady

Wielki finał World Chocolate Masters odbędzie się 29-31 października 2022 w Paryżu. Wystąpi 18 finalistów. Ich prace ocenią najwięksi specjaliści w składzie: Amaury Guichon, Kirsten Tibballs, Yusuke Matsushita i Sachi Takagi. Jury głosujące składa się z reprezentantów wszystkich uczestniczących regionów – każdy członek jury jest wiodącym ekspertem w branży kulinarnej i/lub gastronomicznej.

Polskę reprezentuje Krzysztof Ilnicki – Ambasador marki Cacao Barry, właściciel Umam Patisserie i juror popularnego programu „Bake off – ale ciacho”. 

Tematem tegorocznej edycji jest hasło #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE. A rozwijając ten może niezrozumiały skrót – czekolada jutra. Jak będzie smakowała czekoladowa przyszłość. Uczestnicy będą musieli wykazać się, stosując nowe technologie, ale łącząc je z trendami takimi jak ekologia, zrównoważony rozwój, dbałość o zdrowie, a także zaskakując pomysłowością i wywołując żywe emocje jury.

Kibicuj razem ze mną!

Światowy Finał World Chocolate Masters 2022 odbędzie się podczas targów Salon Du Chocolat w Porte de Versailles w Paryżu. Miło mi niniejszym poinformować, że będę na miejscu! Osobiście będę kibicować Igorowi, którego miałam okazję poznać kilka lat temu i którego jestem wielką fanką. Nade wszystko będę miała zaszczyt próbować prac konkursowych uczestników jako członkini jury prasowego. To dla mnie nie tylko wielkie wyróżnienie, ale jeszcze większa frajda. Jako, że brałam już udział jako kibic World Chocolate Masters, wiem, że emocje tam są dokładnie tak samo potężne jak podczas meczowych rozgrywek sportowych. To niesamowite widzieć jak na Twoich oczach pracują sami najlepsi mistrzowie. Albo drżeć z przerażenia, gdy tuż przed oceną jury na kawałeczki rozpada się budowana godzina rzeźba z czekolady.

W tej niełatwej walce przyda się Igorowi także Wasze wsparcie. Nie po drodze Wam do Paryża? Możecie oglądać transmisję na żywo! A także głosować na niego!


Transmisja WCM na żywo >>> www.worldchocolatemasters.com


Więcej informacji >>> www.facebook.com/WorldChocolateMasters

Utworzony przez Aurora - 15 września 2022 - 1652 Views
Tags | chocolatier, czekolada, mistrz czekolady, mistrzostwa, world chocolate masters
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

You Might Also Like

Tajniki czekolady – magazyn nadziany wiedzą i inspiracją

3 września 2022

Domowa Czekolada – kolejna fenomenalna marka bean-to-bar z Polski

29 grudnia 2021

Szokolaty – czekoladowe tabliczki Mistrza Lodziarstwa

27 grudnia 2020

1 komentarz

  • Wszystko dla czekolady - wywiad z Igorem Zaritskiy'm - Blog Czekolady 21 października 2022 at 18:14

    […] Czytaj więcej o konkursie World Chocolate Masters […]

    Reply
  • Please Post Your Comments & Reviews
    Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Previous Post
    Next Post

    Najnowsze posty

    • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
    • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
    • Jeśli nie czekolada, to co?!
    • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
    • Czekoladowa prognoza na 2025
    • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
    • Teobromina – cudowny składnik czekolady
    Blog Czekolady

    Copyright 2019 Blog Czekolady