• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
Bez kategorii

Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid

Jeden kęs, który wywołuje uczucie błogości i odprężenia. To musi być czekolada. Co jest w niej takiego, że wpływa na zmianę nastroju człowieka? Zwykle mówi się o substancjach biochemicznych takich jak teobromina, tryptofan i fenyloetyloamina. A jest jeszcze jeden pomijany smaczek – anandamid, który znajdziemy również w konopiach indyjskich. Jak właściwie działa ten tajemniczy neuroprzekaźnik i czy jego zawartość w czekoladzie może nas od niej uzależniać? Smacznej lektury!

Czym jest anandamid?

Anandamid (N-arachidonoiloetanoloamina) to endokannabinoid, czyli naturalny związek chemiczny wytwarzany przez nasz organizm. Jego nazwa pochodzi od sanskryckiego słowa ānanda, oznaczającego właśnie „błogość” lub „szczęście”. Anandamid działa podobnie jak substancje zawarte w konopiach – wiąże się z receptorami kannabinoidowymi w mózgu (CB1 i CB2), wpływając na nasz nastrój, percepcję bólu, apetyt i pamięć.

Jak to działa?

Anandamid jest często nazywany „molekułą szczęścia”, ponieważ jego aktywność w układzie nerwowym może wywoływać uczucie euforii i relaksu. Anandamid przyłącza się do receptorów CB1 w układzie endokannabinoidowym mózgu, co wywołuje uczucie błogości i relaksacji. Jest jednak krótko żyjący – enzym FAAH (amid hydrolaza kwasu tłuszczowego) szybko rozkłada ten związek, co ogranicza jego działanie w organizmie.

Ile anandamidu w czekoladzie?

Badania wykazały, że w czekoladzie występują niewielkie ilości anandamidu, a także związki, które mogą hamować enzym FAAH, co potencjalnie przedłuża jego działanie w mózgu. To właśnie dlatego spożycie czekolady może poprawiać nastrój – nie tylko dostarcza małych dawek anandamidu, ale także wspiera jego naturalne działanie w organizmie.

Warto jednak zaznaczyć, że ilość anandamidu w czekoladzie jest (niestety) niewielka. Efekt poprawy nastroju wynika raczej z synergii innych składników, takich jak teobromina, kofeina czy magnez, które również wpływają pozytywnie na układ nerwowy.


A może by tak… postawić mi kawusię? Z góry dziękuję! P.S. Lubię cappuccino!


A to ciekawe!

  1. Czekolada a układ endokannabinoidowy – choć ilość anandamidu w czekoladzie jest mała, regularne spożywanie ciemnej czekolady może wspierać funkcjonowanie układu endokannabinoidowego dzięki innym związkom obecnym w kakao.
  2. Naturalny antydepresant – oprócz anandamidu czekolada zawiera tryptofan, aminokwas potrzebny do produkcji serotoniny – hormonu szczęścia.
  3. Dlaczego ciemna czekolada? – Im wyższa zawartość kakao, tym większe stężenie bioaktywnych związków, w tym tych, które mogą wpływać na anandamid.
  4. Nie tylko czekolada – Anandamid występuje także w innych produktach, np. w czarnych truflach, choć w znacznie wyższych stężeniach. Może zatem trufle w czekoladzie? Hehe

Bibliografia

  1. Di Tomaso, E., Beltramo, M., & Piomelli, D. (1996). Brain cannabinoids in chocolate. Nature, 382(6593), 677-678.
  2. Gerdeman, G., & Lovinger, D. M. (2001). Emerging roles for endocannabinoids in nervous system plasticity. The Journal of Clinical Investigation, 107(11), 1185-1191.
  3. Drewnowski, A., & Greenwood, M. R. (1983). Cream and sugar: Human preferences for high-fat foods. Physiology & Behavior, 30(4), 629-633.
Utworzony przez Aurora - 28 grudnia 2024 - 931 Views
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

Brak komentarzy

Please Post Your Comments & Reviews
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Post
Next Post

Najnowsze posty

  • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
  • Jeśli nie czekolada, to co?!
  • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
  • Czekoladowa prognoza na 2025
  • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
  • Teobromina – cudowny składnik czekolady
  • Najbardziej wiralowa czekolada tego sezonu – dubajski pistacjowy wypas
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady