Przerwa na czekoladę (wywiad)
Zima to dla lodziarni martwy sezon. Przerwa na długi urlop. Nie dla właścicieli żywieckiego Słodkiego Przystanku. Agnieszka i Janek Woźniak postanowili ją wykorzystać na czekoladę. I to własnej rzemieślniczej produkcji. Mają plan nie tylko zagospodarować nią zimowe witryny, ale też przeprowadzić małą rewolucję w Polsce…
Zima to dla lodziarni martwy sezon. Przerwa na długi urlop. Nie dla właścicieli żywieckiego Słodkiego Przystanku. Agnieszka i Janek Woźniak postanowili ją wykorzystać na czekoladę. I to własnej rzemieślniczej produkcji. Mają plan nie tylko zagospodarować nią zimowe witryny, ale też przeprowadzić małą rewolucję w Polsce…
Janek Woźniak: To pytanie dość szerokie. I trzeba podzielić je tak naprawdę na dwa oddzielne zagadnienia. Jesteśmy bowiem zarazem producentem czekolady bean-to-bar, ale też mamy w asortymencie wyroby z czekolady. Stąd musieliśmy nabyć wiedzę o tym jak wyprodukować samą czekoladę z ziarna, ale też potem jak pracować z tą czekoladą. Jeżeli chodzi o same wyroby z czekolady to w Polsce jest bardzo dużo utalentowanych osób, które dysponują zaawansowaną wiedzą na poziomie światowym. Najlepszym tego dowodem jest uczestnictwo Michała Iwaniuka w mistrzostwach świata World Chocolate Masters, gdzie zajął 7 miejsce.
A.W.: Często uczestniczę w szkoleniach w najlepszych ośrodkach szkoleniowych w Polsce, korzystając z wiedzy i doświadczenia wielu znanych osób. Poznałam przede wszystkim tajniki temperowania, a także przygotowywania wykwintnych ganaszy i galanterii z czekolady. Jeżeli zaś chodzi o temat produkcji czekolady, a dokładnie produkcji rzemieślniczej czekolady z ziarna kakaowego to spotkaliśmy się z tym tematem po raz pierwszy, podczas rodzinnych wakacji w Kostaryce. Dotknęliśmy zatem tematu u samego źródła. Mieliśmy okazję odwiedzić manufaktury i rzemieślników, którzy we własnym zakresie przygotowują czekolady bean-to-bar i sprzedają czekoladę w niewielkich ilościach w małych manufakturach.
J.W.: Pierwsze partię surowca, czyli ziarna kakaowego kupiliśmy u dystrybutora w Polsce. Ograniczona oferta zmobilizowała nas do poszukiwania dystrybutorów w dalszej Europie. Na tą chwilę importujemy ziarna z Europy Zachodniej i przymierzamy się do importu bezpośredniego z krajów pochodzenia. W naszej ofercie posiadamy Kilka gatunków ziaren kakaowca z całego świata. Mamy ziarna z Ekwadoru Wenezueli Republiki Dominikany Panamy Peru i Sao Tome. Część z tych ziaren posiada certyfikat ekologiczny Co oznacza że produkcja tych ziaren odbywała się w ekologicznych gospodarstwach bez użycia środków pestycydów.
https://www.melangers.pl/ |
A propos przewagi rynkowej, co oferujecie jeśli chodzi o produkty czekoladowe? Choć zaczęliście pracować z czekoladą niedawno, Wasze półki pełne są czekoladowych smakołyków!
A.W.: Oferta produktów i wyrobów czekoladowych oferowanych przez naszą firmę jest w tym momencie dość szeroka, ale od początku chcieliśmy ją profilować w zależności od grupy odbiorców. Słodki Przystanek to linia czekolad z dodatkami. W ramach tej grupy posiadamy czekolady ciemne, białe, mleczne, karmelowe, rubinowe oraz bez cukru. Tabliczki dekorujemy owocami liofilizowanymi oraz różnego rodzaju dodatkami. Oprócz czekolady w tabliczkach mamy również w ofercie czekolady do picia, lizaki z czekolady, figurki czekoladowe, praliny i trufle.
A.W.: Pracujemy teraz nad linią czekolad mlecznych, w których udział ziarenek kakao będzie dużo wyższy, niż w produktach sklepowych. Planujemy również przygotowanie linii czekolad z dodatkami, które będziemy dodawać już na etapie konszowanie czekolady.
J.W.: Ale jeśli chodzi o samą czekoladę to mamy tu cel nie tylko komercyjny. Wchodząc w ten świat, od samego początku wiedziałem, że nie tylko chcę stworzyć produkt na sprzedaż. Drugi, równie ważny cel, to edukacja – informowanie jak największej liczby osób, w jaki sposób zrobić czekoladę od ziarna do tabliczki. Tak więc równolegle z produkcją czekolad, pracuję też nad materiałami szkoleniowymi dotyczącymi rzemieślniczego robienia czekolad. Jestem na etapie przygotowania poradnika w internecie wraz ze sklepem internetowym, w którym będzie można kupić wszystkie potrzebne rzeczy do produkcji czekolady ”b2b”.
I chętnie Wam w tym pomogę 😀
Brak komentarzy