• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Czekoladowi giganci – wyniki World Chocolate Masters 2018
Bez kategorii

Czekoladowi giganci – wyniki World Chocolate Masters 2018

Od lat Szwajcarzy słyną z produkcji czekolady oraz wiodą prym w ilości spożywanej czekolady. W tym roku triumfowali również w mistrzostwach o tytuł World Chocolate Masters, w których ich reprezentant zajął I miejsce.
 

Choć tytuł World Chocolate Masters został do tej pory przyznany tylko 6 razy, konkurs otoczony jest nimbem prestiżu. Z każdą edycją przystępują do niego najwięksi giganci cukiernictwa z całego świata, którzy mierzą się z tematem czekolady, tworząc zapierające dech w piersiach rzeźby i wyrafinowane słodkości. Motywem przewodnim tegorocznej rywalizacji było Futuropolis, miasto przyszłości. Zadaniem 20 uczestników było stworzyć w ciągu trzech dni (31 październik – 2 listopad) prace, które wyprzedzą panujące trendy i będą uwzględniać także te obecne, takie jak ekologia, alergeny, zero waste, przekąski to-go.
Podczas pierwszego dnia konkursu szefowie mieli za zadanie przygotować czekoladowe ciasto podróżne (travel cake) i czekoladowe eksponaty – imponujące rzeźby z czekolady. Zadaniami drugiego dnia było stworzenie pralin, czekoladowej przekąski oraz  batonika przyszłości. 10 finalistów trzeciego dnia miało z kolei wykonać świeże ciasto dnia Patisserie Futuropolis oraz kolejną rzeźbę –  projekt ” Miasto Jutra. ” Całość zmagań była cały czas transmitowana na żywo, dzięki czemu widzowie z całego świata mogli kibicować swoim faworytom. Mieli również możliwość głosowania na rzeźbę reprezentanta swojego kraju.
Choć tematem była przyszłość, sędziowie (na czele z wybitnym mistrzem cukiernictwa, Frankiem Hasenootem) docenili tych, którzy smakowo zwrócili się raczej do światowej klasyki i tradycji. Takie podejście sprawdziło się w przypadku  amerykańskiego pastry szefa, Florenta Cheveau, i francuskiego pastry szefa, Yoanna Lavala, dając im odpowiednio trzecie i drugie miejsce. Ten pierwszy wykreował, między innymi, orzechową chrupką tartę z dodatkiem delikatnego musu z mango, limonki i chili. Drugi z kolei zaprezentował mocno czekoladową tartaletkę przełamaną również kwaskowatym smakiem marakui i ananasa.  Nikt jednak nie osiągnął tak perfekcyjnej techniki oraz nie zaprezentował wszechstronnych zdolności cukierniczych jak   Szwajcar – Elias Laderach, który stanął na szczycie podium. Zwyciężył, zdobywając aż 20 punktów ( w sumie 559 pkt) przewagi z swoim kolejnym rywalem. Zdobył także większość nagród w poszczególnych kategoriach – za najlepszą czekoladę Or Noir, rzeźbę, przekąskę oraz praliny, a także nagrodę prasową. Jego prace zachwyciły precyzją, lekkością i artyzmem, a przede wszystkim absolutnie perfekcyjnym wykonaniem. Zadziwił jury oraz publiczność swoim niekonwencjonalnym pomysłem na przekąskę to-go. Użył w niej biodegradowalnego kakaowego opakowania skrywającego apetyczny zestaw: zimny deser, chrupiącą przekąskę i świeżym napój. Do skomponowania niepowtarzalnego smaku użył, m.in. sablés z trawy pszenicznej, yuzu oraz guawy.
Elias Laderlach – World Chocolate Master 2018

Przekąska to-go

Praliny

Travel cake

Swoją rzeźbę, “Miasto jutra”, ujął ją słowami: ,”To, co widzisz, to obraz 3D, który przedstawia wyrafinowaną grę ruchu liści natury i ciszy kobiety wewnątrz, która odzwierciedla moją pasję i miłość do czekolady. „

Nasz reprezentant, pastry chef Czekolada Cafe, Michał Iwaniuk zajął 7. miejsce (jako drugi Polak w historii). Jego rzeźba zachwyciła zarówno jury i publiczność (w głosowaniu widzów zajęła 2. miejsce!). 




Zwycięzcy World Chocolate Masters 2018
I miejsce: Elias Laderach
II miejsce:  Florent Cheveau (USA)
III miejsce: Yoann Laval (Francja) 

Utworzony przez Aurora - 30 listopada 2018 - 1447 Views
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

Brak komentarzy

Please Post Your Comments & Reviews
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Post
Next Post

Najnowsze posty

  • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
  • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
  • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
  • Jeśli nie czekolada, to co?!
  • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
  • Czekoladowa prognoza na 2025
  • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady