• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Pomarańczowy kubeczek,czyli jak pić gorącą czekoladę
ciekawostki

Pomarańczowy kubeczek,czyli jak pić gorącą czekoladę

Listopadowe wieczory, podobnie jak też te grudniowe i styczniowe, sprzyjają czytaniu  wciągających kryminałów, zakochiwaniu się oraz… piciu gorącej czekolady. Ta rozgrzewa znacznie lepiej, niż intryga najlepszej historii detektywistycznej, a nawet namiętne całusy. Co zrobić by smakowała jeszcze lepiej? Przede wszystkim wypić ją w… pomarańczowym kubku! Tak przynajmniej twierdzą naukowcy.


I wszystko wskazuje na to, że mają rację! Przeprowadzone na grupie 57 testerów badanie miało za zadanie ukazać wpływ koloru naczynia na smak jaki odczuwamy. Betina Piqueras-Fiszman z Politechniki w Walencji w Hiszpanii i Charles Spence z Uniwersytetu Oksfordzkiego w Wielkiej Brytanii wykazali, że kolor naczynia ma wpływ na zadowolenie ze smaku wypijanego napoju. To by wyjaśniało fakt, że niektórzy z nas odruchowo sięgają po swoje „ulubione” kubki do picia. Swoje wnioski opublikowali na łamach Journal of Sensory Studies. Badani pili ten sam napój (gorącą czekoladę) w naczyniach o kolorze białym, ciemno-kremowym, czerwonym i pomarańczowym. Następnie mieli przyznać punkty (w skali od 1-10) oceniając poszczególne aspekty napoju – przyjemność, słodkość, smak i zapach. Najwyżej w rankingu wypadł właśnie pomarańczowy kolor, podczas kiedy biały najgorzej (czyżby kojarzył się z szpitalnymi naczyniami?). 



Tego typu badania mogą okazać się niezwykle pomocne dla kucharzy, cukierników, ale i marketingowców z branży spożywczej. Nie mniej i dla nas, okazuje się, że na poprawę humoru może wystarczyć nie podwójna czekolada, ale nawet jeden kubek, byle w kubku o pomarańczowym kolorze.  


Utworzony przez Aurora - 30 listopada 2018 - 1793 Views
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

Brak komentarzy

Please Post Your Comments & Reviews
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Post
Next Post

Najnowsze posty

  • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
  • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
  • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
  • Jeśli nie czekolada, to co?!
  • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
  • Czekoladowa prognoza na 2025
  • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady