• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Baton czekoladowo-orzechowy z kaszy jaglanej
Bez kategorii

Baton czekoladowo-orzechowy z kaszy jaglanej

Co ma wspólnego kasza jaglana i awokado? A to, że oba te produkty nieszczególnie smakują jedzone same w sobie. Ale już w kompozycji z innymi dodatkami stają się produktami wręcz uwielbianymi. Krem z czekolady i awokado już Wam się znudził? Zatem pora na baton z kaszy jaglanej, orzechów i czekolady!

„Fuj, co tak śmierdzi?!” – słyszę za każdym razem, gdy gotuję kaszę jaglaną. Cóż, jej zapachowi rzeczywiście daleko do perfum. Jej smak też nie zniewala. A jednak w mojej kuchnio nader często roznosi się jej zapach swąd (?). Bo jest wspaniała! Koi kiszki jak nic innego! Skutecznie syci, nie obciążając żołądka. I jest jak mała czarna – pasuje absolutnie do wszystkiego!  Ma bardzo neutralny smak oraz miękką, lekką konsystencję. Stąd dodaję ją zarówno do zup, sałatek, i deserów. Zjadam z mlekiem na słodko, robię z niej kotlety, a nawet batony, na które znajdziecie przepis, gdy uporacie się z czytaniem moich wypocin.

Kasza jaglana przypomina mi, że można być ideałem, mając wiele nieidealnych cech. I chyba tym podbiła moje serce. Czy mój przepis podbije Wasze podniebienia? Dajcie znać!


Baton czekoladowo-orzechowy z kaszy jaglanej


Składniki:

(na ok. 4 sztuki)

1 woreczek kaszy jaglanej

130 g ciemnej czekolady

Mix orzechów: kilka pistacji, orzechów włoskich, ziemnych oraz daktyli (całość – 40 g)

Kilka suszonych śliwek

Łyżka masła


Wykonanie: 

Ugotuj kaszę. Po ugotowaniu odcedź wodę i włóż do gorącej kaszy tabliczkę czekolady. Wymieszaj. Posiekaj orzechy i dodaj również do kaszy. Całość przełóż do małej foremki i uformuj na płasko. Pokrój śliwki i wyłóż na wierzch masy. W kąpieli wodnej roztop czekoladę z łyżką masła. Polej nią śliwki. Foremkę odłóż na całą noc do lodówki. Po wyjęciu pokój na podłużne kawałki, czyli batony. Gotowe!

Jego konsystencja – przez dużą zawartość czekolady – jest bardzo stabilna. Dlatego batonik owinięty folią lub papierem, z powodzeniem można zabrać na spacer, rower, do pracy, a także… kanapę. Kto powiedział, że zdrowe batoniki trzeba zjadać tylko w ruchu?!

Utworzony przez Aurora - 27 stycznia 2021 - 1406 Views
Tags | baton, czekolada, kasza, kasza jaglana, przekąska, przepis, śliwki, zdrowo
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

You Might Also Like

Menakao -smak Madagaskaru w jednej tabliczce

30 kwietnia 2023

Czy jestem czekoladowym snobem?

19 sierpnia 2020

Kakao cold brew – napój idealny do walki z upałem

16 lipca 2020

Brak komentarzy

Please Post Your Comments & Reviews
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Post
Next Post

Najnowsze posty

  • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
  • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
  • Jeśli nie czekolada, to co?!
  • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
  • Czekoladowa prognoza na 2025
  • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
  • Teobromina – cudowny składnik czekolady
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady