Polskie smaki – II Mistrzostwa Polski na Pralinę
Miód? Jabłka? Kołaczowa kruszonka? A może… oscypek?! Jaki polski akcent znajdzie się w pralinach finalistów drugiej edycji czekoladowych mistrzostw? Dowiemy się i posmakujemy już w marcu!
II Mistrzostwa Polski na Pralinę odbędą się 19 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Będą imprezą towarzyszącą 11. SweetTargom, czyli największym na południu Polski targom branży cukierniczo-lodziarskiej. I edycja wyłoniła młode pokolenie chocolatierów, którzy stworzyli praliny w temacie smaków przedwiośnia. Teraz zadaniem uczestników jest wymyślić kształt i smak kojarzony z Polską. Zadaniem jest stworzenie od podstaw zestawu pralin z ganachem na miejscu. Jury pod przewodnictwem polskiego mistrza czekolady – Michała Iwaniuka (Mazovia Patisserie) wraz z Darią Marszałek (Cocoart’s), Agnieszką Woźniak (Beskid Chocolate), Maciejem Wiśniewskim (Mazovia Patisserie) oraz Maciejem Majzonem-Wójtowiczem oceni prace. Dodatkowo praliny poddane zostaną też jury prasowe.
Zobacz jak było na I. edycji Mistrzostw Polski na Pralinę
I etap konkursu odbywa się online i obejmuje przesłanie drogą internetową zgłoszenia, czyli opisu pracy wraz z recepturą. W konkursie może wziąć udział pasjonata, jak też właściciel firmy lub uczeń (za zgodą pisemną opiekuna). Finał odbędzie się w Katowicach 19 marca 2023. Finaliści będą musieli wykonać ganache i korpusy praliny od podstaw. Organizator zapewnia większy sprzęt, jak np. szokówkę, szafę chłodniczą, zlew itp. Mniejsze sprzęty należy posiadać we własnym zakresie.
Organizatorem konkursu są SweetTargi, a mnie przypadła miła rola koordynatora tego wyjątkowego wydarzenia. Sponsorem i partnerem wydarzenia jest polska marka czekolad dla profesjonalistów Terravita oraz Bellaria, która ufunduje nagrody rzeczowe oraz finansowe! Sponsorami nagród są także: Beskid Chocolate oraz ICAM. Pula nagród stale się powiększa!
Zgłoś swój udział! >>> KLIK!
Masz pytanie? Napisz! >>> czekolady.blog@gmail.com
Brak komentarzy