Zabawa z czekoladą – eliminacje do kolejnej edycji World Chocolate Masters już w lutym! Zgłoś się już teraz!
Optymizm, komfort, przyjemność, radość, entuzjazm. Jednym słowem, wszystko, co przynosi nam zabawa! Oto temat przewodni, z którym będą musieli zmierzyć się giganci pretendujący do tytułu mistrza świata czekolady.
World Chocolate Masters to z pewnością najważniejszy konkursów dedykowany pracy z czekoladą na świecie. Najlepsi chocolatierzy z całego świata od lat walczą o tytuł mistrza, a wśród nazwisk laureatów znajdziemy Vincenta Valee, Franka Haasnoota czy Davide Comaschi. O randze konkursu świadczy choćby fakt, iż przewodniczącym jury był jeden z najsławniejszych i zdolnych pastry chefów świata, absolutny wirtuoz rzeźby czekoladowej – Amaury Guichon.
Zabawa dla ambitnych
Od stycznia 2024 rozpoczynają się eliminacje krajowe do wielkiego finału w Paryżu. Polska edycja odbędzie się podczas targów Expo Sweet 25.02.2024. Uczestnicy podejmą się wykonania różnych produktów opartych na czekoladzie, których wspólnym tematem będzie ZABAWA. Przyznam szczerze, że mile mnie zaskoczył. Po wielu ambitnych tematach związanych z ekologią, historią, filozofią przyszła pora na coś lekkiego. I chyba cały świat złapania takiego dystansu potrzebuje.
Oczywiście tematyka ma być odzwierciedlona nie tylko w samym kształcie, ale zachęca do tego, by uczestnicy bawili się smakami, teksturami i składnikami, których użyją. Co dokładnie będą musieli wykonać? Czeka ich pięć zadań. Mianowicie: 3-minutowa prezentacja własnej interpretacji tematu przewodniego; słodkości do podziału na 6 osób; finezyjna pralinka o dwóch teksturach; pudełko ekspozycyjne (do którego można zapakować pralinki); ciastko czekoladowe przygotowane z użyciem wybranego lokalnego składnika i o obniżonej zawartości cukru.
Wejdź do gry!
Szczegółowy regulamin znajdziecie tutaj >>> KLIK! Zainteresowani mogą przesyłać zgłoszenia na stronie worldchocolatemasters.com/apply. W polskich eliminacjach maksymalna liczba uczestników wynosi 6. Jury wyłoni grono uczestników eliminacji na podstawie nadesłanych zgłoszeń.
Brak komentarzy