• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Kawa, czekolada i wino – potrójny wymiar rozkoszy
Bez kategorii

Kawa, czekolada i wino – potrójny wymiar rozkoszy

Kawa, czekolada i wino. Trzy odrębne źródła rozkoszy. Trzy różne grupy koneserów. I jedno miejsce oraz dzień, w którym się ze sobą spotkają. Zapraszam na degustację jakiej jeszcze nie było!

Degustacja wina? Znamy! Degustacja sera? Oczywiście? Degustacja kawy? Również. A czekolada? Hm. Czekoladę za zwyczaj je się w pośpiechu, po to by zaspokoić chrapkę na coś słodkiego. O ile to, co w pędzie spływa gardłem do żołądka w ogóle czekoladą jest. A nie – na przykład – wyrobem czekoladopodobnym. Tymczasem, czekoladę nie tylko można, lecz powinno się degustować. Z wielu niezliczonych powodów. Jednak czekolada, w przeciwieństwie do niektórych produktów, jest wręcz predestynowana do bycia degustowaną przez to, że jej bazą jest ziarno. Ziarno pełne smaku, bo i pełne tłuszczu (kakaowego), który nośnikiem smaku właśnie jest! Ziarno kakaowca, podobnie jak to kawy, może kryć całe meandry smaczków i aromatów różniących się od siebie, w zależności od tego jakiego jest gatunku i gdzie rosło ziarno. W jakiej porze było zbierane oraz ile dni trwała jego fermentacja. Wreszcie w jakiej temperaturze i jak długo było prażone.

Na fali pobudzonej przeze mnie Waszej ciekawości zapytacie jak w takim razie czekoladę degustować? I tu się wycwanię. Zamiast odpowiedzi dostaniecie ode mnie zaproszenie na bardzo, bardzo wyjątkowy event. Zasadniczo jedyny taki w Polsce. Event będący wędrówką po najwyższych szczytach smaku. Prowadzony przez specjalistów branży i samych producentów. Degustację kawy, czekolady i wina. Wszystko nie gdzie indziej, jak wśród szczytów – beskidzkiej Węgierskiej Górce. Kiedy? – już niebawem, bo 12 października. Ilość miejsc ograniczona. Zapisy i szczegółowe informacje znajdziecie tu KLIK!

 

Utworzony przez Aurora - 24 września 2019 - 5008 Views
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

1 komentarz

  • Elżbieta 5 października 2019 at 19:17

    Dziękuję ❤️

    Reply
  • Please Post Your Comments & Reviews
    Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Previous Post
    Next Post

    Najnowsze posty

    • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
    • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
    • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
    • Jeśli nie czekolada, to co?!
    • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
    • Czekoladowa prognoza na 2025
    • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
    Blog Czekolady

    Copyright 2019 Blog Czekolady