• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Czekoladowe Oscary 2020 rozdane!
bean-to-bar, czekolada rzemieślnicza

Czekoladowe Oscary 2020 rozdane!

Jak co roku londyńska Academy of Chocolate przyznała nagrody najlepszym rzemieślniczym tabliczkom z całego świata. Wśród nagrodzonych znalazły się aż trzy tabliczki od naszego rodzimego producenta – Beskid Chocolate!

Akademia Czekolady (Academy of Chocolate) została założona w 2005 roku przez pięciu czołowych brytyjskich specjalistów branży czekoladziarskiej, których połączyło przekonanie, że jedzenie dobrej czekolady to jeden z najważniejszych aspektów życia. Akademia – prócz corocznego wyłaniania najlepszych tabliczek z całego świata – prowadzi też kampanię na rzecz promowania większej świadomości na temat prawdziwej czekolady i odróżniania jej od popularnych produktów masowych. Stara się także edukować samych producentów, by ci również starali się by ich czekolady były nie tylko smaczne, ale i etyczne. 

Gdy Akademia po raz pierwszy postanowiła przyznać nagrody, złoszonych było zaledwie 12 tabliczek. Do 2019 roku liczba ta wzrosła do rekordowego poziomu 1600 zgłoszeń z ponad 45 krajów! To pokazuje jak bardzo dynamiczny jest ten rynek i jak ważne są same nagrody. 

Nagrody przyznają czołowi czekoladnicy, producenci, dziennikarze, blogerzy, pisarze kulinarni i inni eksperci od czekolady. Producenci zgłaszają swoje tabliczki do poszczególnych kategorii, m.in. czekolada bean-to-bar, czekolada tree-to-bar, mleczna, biała, nadziewana, czekolada do picia, kremy do smarowania i opakowania itd. Produkty oceniane są pod względem wyglądu, głębi aromatu i smaku oraz innych czynników. Przyznawane są wyróżnienia złote, srebrne i brązowe. Obiecujące produkty, które nie są jeszcze na poziomie nagradzanym, otrzymują pochwały.

Mimo covidowych restrykcji, do konkursu w tym roku zgłoszonych zostało mnóstwo produktów. Przyznano też rekordową liczbę złotych nagród – aż 47! Sędziowie, którzy oceniali tym razem produkty indywidualnie, odnotowali wzrost wykorzystania indyjskiego kakao, zwłaszcza z regionu Idukki w stanie Kerala, z idealnymi warunkami do uprawy kakao. Kakao z Ekwadoru, Madagaskaru i Peru nadal cieszy się popularnością wśród producentów i nadal olśniewa degustujących! Profile smakowe, które w tym roku są bardzo popularne, to klasyki, takie jak kawa czy rum. Ale wśród nagrodzonych znalazły się też takie smaczki jak kurki, czarny czosnek lub curry z krewetkami.

Z wielką radością odkryłam, że na tegorocznej liście nagrodzonych znalazła się (wielokrotnie) jedna z moich ulubionych marek – Auro Chocolate. A nade wszystko aż trzy tabliczki Beskid Chocolate zostało wyróżnionych!

Srebro dla Wenezuela Chuao 90%
Brąz dla Peru Satipo 100%
Brąz dla mlecznej czekolady Wenezuela Caicara del Orinoco 50%
Brawo! Pełną listę nagrodzonych znajdziecie tutaj >>> KLIK!

Academy of Chocolate >>> KLIK!

Utworzony przez Aurora - 14 grudnia 2020 - 2241 Views
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

2 komentarze

  • Krzysztof 24 grudnia 2020 at 21:18

    Brawo !!! ciesze sie bardzo, ze w Polsce zaczeto robic dobre czekolady :), ja dopiero wtajemniczam sie w bean-to-bar ale majac takie rodzime zaplecze napewno wiele dobrego i słodkiego przede mna, gratulacje dla Beskidu (mam 4 tabliczki ale jeszcze nie probowane, niedlugo bede konsumowal) napewno
    niedlugo beda zakupione te nagrodzone, pozdrawiam 🙂

    Reply
  • Co nowego w czekoladzie? Garść smacznych newsów – Blog Czekolady 10 stycznia 2021 at 20:14

    […] Academy of Chocolate jak co roku przyznała złote, srebrne i brązowe wyróżnienia najlepszym czekoladom rzemieślniczym (bean-t0-bar) na świecie. Mimo pandemicznego roku, który wywołał kryzys wielu sektorów branży gastronomicznej,  do konkursu zgłosiła się rekordowa liczba producentów. Co więcej, jury przyznało też rekordową ilość  złotych nagród – aż 47! Co to znaczy? Że z roku na rok możemy zajadać się coraz lepszą czekoladą! Cieszy fakt, że wśród nagrodzonych znalazły się aż 3 tabliczki polskiej marki Beskid Chocolate. Więcej o tym przeczytacie tutaj >>> KLIK!  […]

    Reply
  • Please Post Your Comments & Reviews
    Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Previous Post
    Next Post

    Najnowsze posty

    • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
    • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
    • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
    • Jeśli nie czekolada, to co?!
    • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
    • Czekoladowa prognoza na 2025
    • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
    Blog Czekolady

    Copyright 2019 Blog Czekolady