Czekoladowe Przedwiośnie – pralinowe Mistrzostwa Polski już w marcu
Jak wygląda wiosenna pralina? A przede wszystkim, co powinno się znaleźć w jej wnętrzu? Najciekawsze propozycje zobaczymy już pod koniec marca podczas jedynego w swoim rodzaju wydarzenia w Polsce!
Dla mnie wiosna ma delikatny, lekko kwaskowy, bo z pewnością orzeźwiający smak. Mięta, malina, rokitnik, poziomka, a może… rzodkiewka?! Gdy myślę o tym, co powinno się znaleźć w pralinie odzwierciedlającej początek tej pory roku do głowy przychodzą mi różne (naprawdę różne!) pomysły. Tym bardziej jestem ciekawa tego, co zaprezentują uczestnicy pralinowych mistrzostw Polski, których motyw przewodni brzmi „Czekoladowe przedwiośnie”.

To jedyne tego typu wydarzenie odbywające się w kraju i zapowiada się niezwykle interesująco. Mistrzostwa, które odbędą się w Katowicach 20.03.2022 są częścią SweetTARGów i Salonu Czekolady (strefy pokazów i wystawców dedykowanej czekoladzie). Jest mi niezmiernie miło, że zostałam zaproszona do współpracy z organizatorami, stając się oficjalnym koordynatorem mistrzostw. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić do udziału w słodkiej rywalizacji!
Kto może wziąć udział?
Udział biorą pojedynczy kandydaci – zarówno profesjonaliści jak też pasjonaci, a nawet uczniowie (za pisemną zgodą opiekuna). Uczestnikiem może być osoba zatrudniona w firmie lub też jej właściciel.
Co trzeba zrobić?
Konkurs jest dwuetapowy. Eliminacje odbywają się do 1 marca i polegają na przesłaniu online karty zgłoszeniowej i przedstawieniu swojego pomysłu na pracę konkursową. Następnie po przejściu eliminacji finaliści zaproszeni są do rywalizacji stacjonarnej (20 marca), gdzie na miejscu muszą wykonać zestaw autorskich pralin i zaprezentować go jurorom wraz z wcześniej przygotowanym opakowaniem.
Jury

Jury oceni wygląd oraz smak pralin, a także ich opakowanie, zwracając uwagę na zgodność z tematyką konkursu i aktualnych trendów. Mile widziane produkty regionalne, związane z kulturą kraju, zamienniki nabiału oraz białego cukru. Jury będzie oceniać także stanowisko pracy i umiejętności, warto zatem pamiętać o porządku i właściwej obróbce, w tym sztuce temperowania czekolady. Praliny oceniać będą znane i cenione autorytety:
Jarek Nowakowski – mistrz cukiernictwa, który zdobywał wykształcenie w najlepszych międzynarodowe szkołach. Pastry chef wielu renomowanych restauracji z gwiazdką Michelin i znanych cukierni. Laureat i juror prestiżowych konkursów oraz szkoleniowiec .
Agnieszka Woźniak – współwłaścicielka marki Beskid Chocolate i szefowa cukierni w Słodki Przystanek, która od lat specjalizuje się w pracy z czekoladą. Produkcję czekolady zna od podstaw, odwiedza plantacje kakaowca i stale tworzy ofertę pralin swojej marki opartej na czekoladzie bean-to-bar.
Igor Zaritskiy – szef Warsaw Academy of Pastry Arts i aktualny reprezentant Polski w konkursie World Chocolate Masters. Doświadczenie zawodowe zdobywał w renomowanych restauracjach i cukierniach. Laureat licznych konkursów.
Nagrody
Na laureatów I, II, III miejsca czekają nagrody rzeczowe i vouchery ufundowane przez partnerów konkursu – markę Callebaut, Terravita oraz ICAM, a także nagrody książkowe i prenumerata ufundowana przez redakcję Mistrza Branży i Blog Czekolady.
Regulamin i karta zgłoszeniowa >>> KLIK!
1 komentarz
Kocham czekoladę