Pina colada z białą czekoladą – drink jak deser
Słońce, woda, plaża i Pina colada! Trudno mi sobie wyobrazić wakacje bez tego słodko-kwaśnego drinka. I bez czekolady! Dlatego dziś podrzucam autorski przepis na Pina coladę z białą czekoladą.
Przepis jest szybki i prosty. I oto chodzi w wakacjach. Gdy temperatura za oknem szybuje w górę jak ceny paliwa, nie podobna troskać się jeszcze o to jak przygotować sobie drinka! Podane przeze mnie proporcje można modyfikować w zależności od tego jak bardzo lubicie smak kwaśny (więcej ananasa), jak słodki (więcej czekolady), a jak bardzo jesteście sfrustrowani inflacją tudzież faktem, że nie musicie zakładać do basenu dmuchanej oponki, bo jedną macie w formie naturalnej (więcej rumu!).
Dodatek czekolady sprawia, iż drink jest przyjemnie kremisty, wręcz przypomina deser. Doskonale orzeźwia i działa magicznie. Cóż, po jego wypiciu nie znika oponka w okolicach bioder. Ale za to znika przekonanie, że to coś złego. Patrząc z punktu chemicznego, wiemy, że tłuszcz unosi się na wodzie. Stąd już tylko krok do wniosku, iż właśnie dzięki tej naturalnej oponce nie utoniemy podczas kąpieli w basenie tudzież morzu. Zgadza się?
Pina colada z białą czekoladą
Składniki
- 1 dojrzały ananas
- 750 ml mleka kokosowego
- 200 g białej czekolady
- 200 ml rumu
Ananasa pokroić w małe kawałki. Zblendować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub zagrzać odrobinę mleka kokosowego i rozpuścić ją w nim). Umieścić wszystko w misce lub wysokim naczyniu. Zblendować na gładko. Przed podaniem schłodzić! Smacznego!
Macie ochotę na więcej? Poznaj przepis na czekoladowe mango lassi >>> KLIK!
1 komentarz
Ciekawy pomysł żeby dodać do tego czekoladę. Muszę spróbować. Pozdrawiam!