• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Beskidzki Festiwal Czekolady – zaproszenie
bean-to-bar, czekoladoholizm, produkcja czekolady

Beskidzki Festiwal Czekolady – zaproszenie

Rzemieślnicze czekolady, spotkania z producentami, prelekcje i degustacje – zapisz datę i nie przegap najbardziej czekoladowej imprezy w Polsce!

Kilka lat temu rozpoczął się w naszym kraju prawdziwy boom na festiwale czekolady. Często łączone z kawą lub herbatą. Sama w wielu z nich brałam udział jako prelegentka, konferansjerka albo zwykły zjadacz czekolady. Dzięki nim małe manufaktury mogły przebić się do świadomości polskiego konsumenta. Jednak wiele z tych festiwali psuło też nieco rynek, gdy zestawiało bean-to-barową czekoladę z produktami, które bardziej przypominały regionalny jarmark z przaśnym jadłem, rękodziełem, balonami wypełnionymi helem. Nie mam nic przeciwko jarmarkom i rękodziełu, nie posądzam też organizatorów o złe intencje i umyślne spowodowanie takiej, a nie innej sytuacji. Prawda jest taka, że trudno czasem pozyskać wystawców, gdy jest ich nadal niezbyt wielu w Polsce. Są to często niewielcy producenci, którym nie opłaca się udział w tego typu imprezach. A festiwale tego typu nie robi się charytatywnie.

Dla koneserów i nie tylko

Tym z większą przyjemnością zapraszam Was na imprezę, która w całości będzie dedykowana czekoladzie przez duże C. Impreza nie ma charakteru komercyjnego, a jej misją jest integracja koneserów czekolady, jak też producentów. A nade wszystko szeroko pojęta edukacja i budowanie kultury jedzenia czekolady w Polsce. Gospodarzami imprezy są producenci marki dobrze znanej czytelnikom tego bloga – Beskid Chocolate. W czasie festiwalu otworzą oni drzwi swojej nowej siedziby dla zwiedzający. Grupy ciekawskich będą mogły zobaczyć jak powstaje czekolada w ich manufakturze. Całość imprezy – zwiedzanie, jak też uczestnictwo w prelekcjach i festiwalu – jest darmowa. Nie trzeba się znać na czekoladzie by uczestniczyć w wydarzeniu. Zabierz plecak, mamę, sąsiadkę, męża, chomika i przyjedź na to wyjątkowe wydarzenie! Jako osoba zaangażowana w organizację gwarantuję wyśmienitą atmosferę!

Zwiedzanie fabryki i degustacja czekolady

Wydarzenie będzie miało dwie lokalizacje: zwiedzanie fabryki odbędzie się oczywiście w manufakturze Beskid Chocolate przy ul. 3 Maja 28 a sam festiwal w  Hali Widowiskowo – Sportowej w centrum Węgierskiej Górki (oba miejsca znajdują się z bliskim sąsiedztwie). Tam uczestnicy znajdą producentów czekolady i kawy, a także odbywać się będą wykłady i prelekcje czekoladowe. Wśród zaproszonych specjalistów swój udział potwierdzili, m.in. Piotr Krzciuk (Sekrety Czekolady) czy Natasza Kotarska (Dom Czekolady Nataszy Kotarskiej). Również ja opowiem co nieco o czekoladowych rytuałach sprzed tysięcy lat i poczęstuję naparem z ziaren kakaowca. Trzeba jeszcze jakoś rekomendować to wydarzenie? No właśnie! Z kim się zobaczę?


Beskidzki Festiwal Czekolady

Data: 16.10.2022

Miejsce: Hala Widowiskowo-Sportowa, oś. XX-lecia II RP, Węgierska Górka

Bilety: wstęp darmowy

Kontakt dla wystawców >>> biuro@beskidchocolate.pl, tel.: 502-540-931 

Kontakt dla prelegentów >>> czekolady.blog@gmail.com

Utworzony przez Aurora - 9 lipca 2022 - 1902 Views
Tags | beantobar, Beskid Chocolate, beskidy, czekolada rzemieślnicza, festiwal czekolady, polska czekoalda, targi
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

You Might Also Like

Czarna Czekolada Ani

23 stycznia 2023

Luksusowe czekolady bean-to-bar w najsłynniejszym domu towarowym świata

19 maja 2021

Czekoladowo-kawowa kooperacja. Manufaktura Czekolady Chocolate Story i palarnia kawy HAYB ze wspólnym projektem

7 czerwca 2021

Brak komentarzy

Please Post Your Comments & Reviews
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Post
Next Post

Najnowsze posty

  • 7 od-świętnych ciekawostek o czekoladzie
  • Jaśniejsza strona kakao – kakao niealkalizowane (naturalne)
  • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
  • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
  • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
  • Jeśli nie czekolada, to co?!
  • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady