Czekoladowe mango lassi
Mango, jogurt i czekolada – brzmi jak dobry połączenie? To wręcz prawdziwa ambrozja, która doskonale sprawdzi się jako orzeźwiający deser w upalne dni. Czytaj artykuł, leć po mango i rozpieść się w wakacyjnym stylu!
Co to jest mango lassi?
Zacznijmy od tego, że samo mango lassi to indyjski napój (popularny także w Turcji), którego bazą właściwie są 3 składniki – mango (ma się rozumieć), gęsty jogurt oraz woda. Tradycyjna receptura zakładała dodatek przypraw i ziół, takich kardamon, chili, świeża mięta, a także szczypta soli. W oryginale napój ten był raczej wytrawny, niż słodki. Z czasem kultura Zachodnia spopularyzowała go, przerabiając na swoją modłę, czynią z mango lassi raczej deser. I to akurat mi pasuje. Napój ten jest banalnie prosty w przyrządzeniu – wystarczy wszystkie składniki ze sobą zblendować na gładką masę!
Dlaczego warto pić mango lassi? Napój ten od wieków w indyjskiej kulturze stosowany był jako wspomagacz trawienia. Połączenie kwaśnego i słodkiego smaku z dodatkiem kardamonu lub mięty świetnie odświeża. Dodaje sił w upalne dni, w czasie których nie mamy ochoty na ciężkie i tłuste jedzenie. Napój jest niskokaloryczny, jednak nie przytoczę tu konkretnych danych liczbowych jako, że w życiu liczę na szczęście zamiast liczyć kalorie.
Zrób to po swojemu!
Jak Internet długi i szeroki, znajdziemy w jego czeluściach dziesiątki, a nawet setki przepisów na mango lassi. Ja proponuję bardzo prostą recepturę, którą wzbogaciłam o najważniejszy z możliwych składników – czekoladę! Ja użyłam ciemnej 70%, ale decyzję, co do rodzaju i procentowego udziału kakao zostawiam Waszej decyzji. Gorąco zachęcam Was do tego, by pobawić się mango lassi, dodając do podstawowej bazy różne dodatki, takie jak choćby kostki lodu, lody same w sobie, wiórki koksowe albo siekane migdały. Z pewnością, używając bardzo dojrzałego mango nie potrzeba ani grama cukru, ni innego słodzika. I to jest na plus!
Zobacz inne pomysły na czekoladę latem
Dla mnie ważna jest konsystencja samego napoju, dlatego blendujcie całość długo i dobrze. Przed podaniem polecam też solidne schłodzenie w lodówce!
Przepis
Składniki (na 2 porcje):
1 dojrzałe mango
1 kubeczek gęstego jogurtu (ja użyłam greckiego)
pół szklanki wody
70 g czekolady 70% + 30 g do dekoracji
kilka ziaren kakaowca
szczypta kakao
listki mięty (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mango obierz i poćwiartuj. Do wysokiego naczynia lub miski wrzuć kawałki owocu, dodaj jogurt, wodę, kakao oraz ziarna kakaowca. Ja dodałam uprażone ziarna razem z łupinką. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do pozostałych składników. Blenduj. Gdy masa będzie gładka, odstaw do schłodzenia. W tym czasie udekoruj szklanki – rozpuść czekoladę z odrobiną tłuszczu (oleju kokosowego lub masła kakaowego itp.) i polewaj brzegi szklanki, tak by uzyskać efekt dripu. Na wierzch napoju polecam kleks śmietany i listki świeżej mięty. Gotowe!
2 komentarze
Zrobiłem zgodnie z tym co poleciłaś, wyszło mega!
[…] Macie ochotę na więcej? Poznaj przepis na czekoladowe mango lassi >>> KLIK! […]