• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Czekoladowe mango lassi
czekoladoholizm, przepis

Czekoladowe mango lassi

Mango, jogurt i czekolada – brzmi jak dobry połączenie? To wręcz prawdziwa ambrozja, która doskonale sprawdzi się jako orzeźwiający deser w upalne dni. Czytaj artykuł, leć po mango i rozpieść się w wakacyjnym stylu!

Co to jest mango lassi?

Zacznijmy od tego, że samo mango lassi to indyjski napój (popularny także w Turcji), którego bazą właściwie są 3 składniki – mango (ma się rozumieć), gęsty jogurt oraz woda. Tradycyjna receptura zakładała dodatek przypraw i ziół, takich kardamon, chili, świeża mięta, a także szczypta soli. W oryginale napój ten był raczej wytrawny, niż słodki. Z czasem kultura Zachodnia spopularyzowała go, przerabiając na swoją modłę, czynią z mango lassi raczej deser. I to akurat mi pasuje. Napój ten jest banalnie prosty w przyrządzeniu – wystarczy wszystkie składniki ze sobą zblendować na gładką masę!


Przepis na mrożoną czekoladę


Dlaczego warto pić mango lassi? Napój ten od wieków w indyjskiej kulturze stosowany był jako wspomagacz trawienia. Połączenie kwaśnego i słodkiego smaku z dodatkiem kardamonu lub mięty świetnie odświeża. Dodaje sił w upalne dni, w czasie których nie mamy ochoty na ciężkie i tłuste jedzenie. Napój jest niskokaloryczny, jednak nie przytoczę tu konkretnych danych liczbowych jako, że w życiu liczę na szczęście zamiast liczyć kalorie.

Zrób to po swojemu!

Jak Internet długi i szeroki, znajdziemy w jego czeluściach dziesiątki, a nawet setki przepisów na mango lassi. Ja proponuję bardzo prostą recepturę, którą wzbogaciłam o najważniejszy z możliwych składników – czekoladę! Ja użyłam ciemnej 70%, ale decyzję, co do rodzaju i procentowego udziału kakao zostawiam Waszej decyzji. Gorąco zachęcam Was do tego, by pobawić się mango lassi, dodając do podstawowej bazy różne dodatki, takie jak choćby kostki lodu, lody same w sobie, wiórki koksowe albo siekane migdały. Z pewnością, używając bardzo dojrzałego mango nie potrzeba ani grama cukru, ni innego słodzika. I to jest na plus!


Zobacz inne pomysły na czekoladę latem


Dla mnie ważna jest konsystencja samego napoju, dlatego blendujcie całość długo i dobrze. Przed podaniem polecam też solidne schłodzenie w lodówce!

Przepis

Składniki (na 2 porcje):

1 dojrzałe mango

1 kubeczek gęstego jogurtu (ja użyłam greckiego)

pół szklanki wody

70 g czekolady 70% + 30 g do dekoracji

kilka ziaren kakaowca

szczypta kakao

listki mięty (opcjonalnie)

Wykonanie:

Mango obierz i poćwiartuj. Do wysokiego naczynia lub miski wrzuć kawałki owocu, dodaj jogurt, wodę, kakao oraz ziarna kakaowca. Ja dodałam uprażone ziarna razem z łupinką. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do pozostałych składników. Blenduj. Gdy masa będzie gładka, odstaw do schłodzenia. W tym czasie udekoruj szklanki – rozpuść czekoladę z odrobiną tłuszczu (oleju kokosowego lub masła kakaowego itp.) i polewaj brzegi szklanki, tak by uzyskać efekt dripu. Na wierzch napoju polecam kleks śmietany i listki świeżej mięty. Gotowe!

Utworzony przez Aurora - 20 czerwca 2022 - 1913 Views
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

2 komentarze

  • Surowa Kawa 24 czerwca 2022 at 12:56

    Zrobiłem zgodnie z tym co poleciłaś, wyszło mega!

    Reply
  • Pina colada z białą czekoladą - drink jak deser - Blog Czekolady 29 czerwca 2022 at 13:18

    […] Macie ochotę na więcej? Poznaj przepis na czekoladowe mango lassi >>> KLIK! […]

    Reply
  • Please Post Your Comments & Reviews
    Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Previous Post
    Next Post

    Najnowsze posty

    • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
    • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
    • Jeśli nie czekolada, to co?!
    • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
    • Czekoladowa prognoza na 2025
    • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
    • Teobromina – cudowny składnik czekolady
    Blog Czekolady

    Copyright 2019 Blog Czekolady