• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Czekoladowa ryba – to nie żart primaaprilisowy!
ciekawostki, historia czekolady

Czekoladowa ryba – to nie żart primaaprilisowy!

1 kwietnia witryny cukierni i sklepów z czekoladą w Belgi i Francji wypełniają… ryby! Każdy musi zjeść taki rarytas tego dnia, Jaki dowcipniś wymyślił ten zwyczaj i dlaczego właśnie ten symbol stał się ważny? Czytajcie!

Dzień Kwietniowej Ryby

Jeśli jesteś akurat 1 kwietnia we Francji i idąc do ulubionej cukierni po pudełko pralin, poczujesz, że ktoś poklepał cię po plecach, wiedz, że z pewnością jest na nich… ryba! Ale prawdziwe zdumienie możesz przeżyć, gdy zamiast ulubionego pudełka sprzedawca poda ci opakowanie… sardynek! Bez obaw, będą to czekoladowe sardynki. Te i inne ryby pojawią się tego dnia w każdej słodkiej witrynie. Bo 1 kwietnia obchodzony jest jako le poisson d’avril, czyli dosłownie „kwietniowa ryba” – tak rybna wersja naszego Prima Aprilis. W tym dniu – podobnie jak u nas – rozpowszechnia się fałszywe informacje, robi psikusy, żartuje z każdego i wszystkiego. Ale za punkt honoru uznaje się przylepienie wyciętej z papieru dużej ryby. Najlepiej komuś bardzo (po)ważnemu, np. szefowi w pracy. Żarty tym bardziej się uda, im dłużej osoba ta nie spostrzeże, co tu się właściwie odprawia.

https://fantasiechocolate.com/

Dlaczego akurat ryba?

Istnieje niezliczona ilość legend i podań dotyczących powstania dnia Kwietniowej Ryby. Nie mniej, wszystko wskazuje na to, że głównym winowajcom był król Karol IX, który śmiał w w 1564 roku zreformować francuski kalendarz, przesuwając początek roku na 1 stycznia (z tradycyjnego1 kwietnia). W związku z tym, że w XVI wieku nie było jeszcze dostępu do smartfonów, telewizji, ani Internetu i innych tego typu ustrojstw, które pozwalają na swobodny przepływ informacji, większość Francuzów nie bardzo wiedziała o tej wiekopomnej zmianie. A nawet jeśli już przyjęli fakt do wiadomości, nie bardzo potrafili się z tą zmianą pogodzić. Tak czy owak, wielu z nich nadal obdarowywało się prezentami „noworocznymi” 1 kwietnia. A że popularnym rodzajem prezentu było jedzenie, tak też dawali sobie ryby. Czemu nie kurczaki, indyki lub kaczki? Cóż, ryby związane były z wielkanocnym postem. Co więcej, ryba to symbol chrześcijaństwa, dla którego Wielkanoc to najważniejsze święto w ciągu roku. Z czasem stały się one jedynie symboliczne – podarowane na papierze, w postaci figurki, chleba albo właśnie czekoladki.

Antyczna foremka do wylewania czekoladowej figurki w kształcie ryby.

Czekoladowe sardynki

Tak jak pisanki czy zajączki, w Francji do dziś jednym z tradycyjnych kształtów czekoladowych łakoci wielkanocnych są rybki. Znane domy czekolady i słynni chocolatierzy przygotowują autorskie wersje przysmaku. Na którą byście się skusili?

Michel Cluizel Paris
Alain Ducasse
Jean-Paul Hevin
Vincent Vallee
La Maison du Chocolat
Utworzony przez Aurora - 1 kwietnia 2023 - 1499 Views
Tags | chocolatier, ciekawostki, czekolada, czekoladki, pralinki, prima aprilis, ryba, sardynki
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

You Might Also Like

Co się dzieje z niezjedzonymi Mikołajami?

16 stycznia 2023

ANio – czekolady jak z bajki

10 listopada 2020

Czekolada Ritter Sport nie jest… czekoladą?!

10 lutego 2021

Brak komentarzy

Please Post Your Comments & Reviews
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Post
Next Post

Najnowsze posty

  • Zabawa z czekoladą – eliminacje do kolejnej edycji World Chocolate Masters już w lutym! Zgłoś się już teraz!
  • Luker Chocolate – kolumbijska czekolada wkracza na rynek Polski
  • Pischinger – nie takie pospolite wafelki z czekoladą
  • Jak (i dlaczego?!) wielbicielka tatara została ambasadorką czekolady wegańskiej
  • Słodkie opalanie, czyli zrób się na czekoladkę
  • molinillo
    Molinillo, czyli o sztuce mieszania czekolady
  • Omnomnom… czyli słów kilka o czekoladzie z kraju wikingów – Omnom Chocolate
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady