Czy może zabraknąć nam czekolady?
Jedzenie czekolady budzi miłe odczucia i przywodzi na myśl przyjemne skojarzenia. A jednak, konsumując ją, czasem warto zadać sobie kilka trudnych pytań. Czy kiedyś może nam zabraknąć kakao? Czy czekolada stanie się towarem luksusowym? Pamiętajmy bowiem, że bez kakao nie ma czekolady, a bez rolników nie ma kakao. I o tym przeczytacie w poniższym artykule stworzonym z Fair Trade Polska.
Polska – światowy lider
Nasi rodacy – jak wykazał raport Euromonitor[1] za 2022 r. – zjadają średnio aż 5,7 kg rocznie czekolady, czyli ponad 57 tabliczek. Polska jest jednym z liderów eksportu czekolady na świecie, zajmuje miejsce tuż za podium, posiadając 7,3% udziału w rynku. Pozycje liderów dzierżą odpowiednio: Włochy (27,3%), Niemcy (17%) oraz Belgia (11%). Z roku na rok znacząco zwiększa się wartość sprzedaży światowego rynku czekolady, który w 2022 roku według Expert Market Research[2] wynosił 127 mld $ i będzie rósł stabilnie z miesiąca na miesiąc, aby w 2028 roku osiągnąć ponad 165 mld $.
Czy to oznacza, że rolnicy uprawiający kakao w świetle globalnych transformacji i wzrostu wartości całej branży żyją w dostatku? Niestety nie.
![](https://blogczekolady.pl/wp-content/uploads/2023/04/Czekolada-ze-znakiem-FAIRTRADE_fot_Ilkay-Karakurt-Fairtrade-1400x933.jpg)
Ponad 45 milionów w ubóstwie
Z uprawy kakaowców żyje od 5 do 6 mln rolników z krajów globalnego Południa. W szczególności Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Ci, wraz z około 40 milionami pracowników najemnych żyją na skraju ubóstwa[3]. To niespotykana wręcz liczba! Wyobraźmy sobie bowiem, że wszyscy Polacy i Czesi mimo ciągłej, ciężkiej pracy, nie byliby w stanie żyć na godnym poziomie. A przez to zapewniać dzieciom edukacji czy opieki medycznej. Teoretycznie w środku Europy sytuacja nie do pomyślenia, w Afryce Zachodniej jest codziennością.
Według danych zgromadzonych na portalu Fairtrade Risk Map[4] w krajach będących największymi producentami kakao, Ghanie i Wybrzeżu Kości Słoniowej, od 30 do 58% gospodarstw domowych żyje poniżej granicy skrajnego ubóstwa, a od 73 do 90% zarabia poniżej minimum socjalnego[5].
W Wybrzeżu Kości Słoniowej typowe gospodarstwo domowe rolnika uprawiającego kakao osiąga dochód w wysokości zaledwie 1/3 kwoty pozwalającej na godne życie.
![](https://blogczekolady.pl/wp-content/uploads/2023/04/Finda-Kouadio-Theodore-przy-zbiorach-kakao_kooperatywa-CAPRESSA_Wybrzeze-Kosci-Sloniowej_fot_Mohamed-Aly-Diabate-Fairtrade-Fairpicture.jpg)
Problem nawarstwia się od lat, powodując odpływ młodych osób z agrobiznesu. Obecnie średni wiek farmerów produkujących kakao to ponad 50 lat[6], bez dużych perspektyw na szybkie obniżenie średniej. Te dane statystyczne są niezwykle ważne w kontekście pytań, na które szukamy odpowiedzi. Dlaczego? Otóż średnia długość życia mężczyzn w Ghanie wynosi około 64 lata. W przypadku Wybrzeża Kości Słoniowej jeszcze mniej – tam rolnik żyje szacunkowo 58 lat. Tym samym wspomniana średnia życia osób uprawiających kakaowce i pracujących na plantacjach zbliża się niebezpiecznie do granicy żywotności.
Odwrócić trend
Organizacja Fairtrade dokłada wszelkich starań, by odwrócić ten trend i poprawić byt rolników. – Wybierając wyroby czekoladowe z oznaczeniem Fairtrade, wszyscy przyczyniamy się do poprawy warunków ich życia i pracy: bez dyskryminacji, bez pracy przymusowej czy też bez wykorzystywania dzieci do pracy. Rolnicy z Afryki, a także Ameryki Łacińskiej, Azji i Oceanii zrzeszeni w systemie Fairtrade mogą liczyć na uczciwe warunki handlowe. Ponadto dodatkowe środki z premii Fairtrade oraz mają dostęp do programów szkoleniowych i rozwojowych – tłumaczy Michał Bryda-Przybyszewski, menedżer ds. komunikacji w Fairtrade Polska.
– Dochody ze sprzedaży kakao Fairtrade pozwalają mi dbać o moją farmę. Dzięki czemu mam możliwość zaopiekowania się swoją rodziną, zabrania dzieci do lekarza w przypadku jakiejkolwiek choroby, wiem też, że dodatkowo pomogę im osiągnąć sukces w przyszłości – twierdzi Finda Kouadio Théodore, rolnik należący do certyfikowanej przez Fairtrade spółdzielni kakaowej CAPRESSA z Wybrzeża Kości Słoniowej.
Jest to możliwe dzięki temu, że w przypadku spadku cen rynkowych farmerzy zrzeszeni w spółdzielniach współpracujących z Fairtrade otrzymują za swoje plony ustaloną cenę minimalną, która pokrywa koszty zrównoważonej produkcji kakao.
Wylesianie i brak wody
Niestety, problem nieuczciwego wynagradzania to niejedyne wyzwanie, które stoi przed rolnikami i może być decydującym czynnikiem dla przyszłości kakao oraz czekolady.
Kakaowiec jest rośliną bardzo wrażliwą na suszę. Zmiany klimatyczne powodują wzrost temperatur, posuchę. A burze tropikalne i huragany są coraz częstsze i bardziej intensywne. To zaś prowadzi do znaczącego zmniejszenia plonów kakao i sprawia, że niektóre obecne obszary produkcyjne nie nadają się do uprawy. Efektem jest błędne koło wylesiania współtworzone przez rolników, którzy, chcąc zapewnić sobie środki do życia, rozszerzają produkcję na obszary leśne. Monokultury, w których uprawia się jeden gatunek rośliny, zwiększają ryzyko degradacji gleby oraz występowania chorób kakaowców, co zagraża dalszym uprawom.
![](https://blogczekolady.pl/wp-content/uploads/2023/04/Finda-Kouadio-Theodore_kooperatywa-CAPRESSA_Wybrzeze-Kosci-Sloniowej_fot_Mohamed-Aly-Diabate-Fairtrade-Fairpicture.jpg)
Warto mieć jednak na uwadze, że z perspektywy sprawiedliwości klimatycznej konieczne jest wspieranie zrównoważonych upraw zamiast karania rolników za wylesianie. Podczas warsztatów[7] oceny ryzyka, prowadzonych przez Fairtrade w 2022 r., rolnicy wykazali się wyjątkową świadomością wzajemnych powiązań między zmianą klimatu a uprawą kakao. Zwrócili jednak uwagę na fakt, że obecnie często są zakładnikami całej sytuacji i bez zewnętrznego wsparcia sami sobie nie poradzą.
W ramach prowadzonego przez Fairtrade projektu West Africa Cocoa Programme tylko w 2020 r. przeszkolono 160 000 rolników i menedżerów ze 180 spółdzielni rolniczych. Uczestnicy szkoleń mogli dowiedzieć się, m.in., jak efektywnie zarządzać gospodarstwem. A także jakie praktyki rolnicze są bardziej przyjazne dla środowiska oraz jak przystosować się do zmian klimatu.
Większa świadomość rynku i konsumenta
Coraz większą świadomością wykazują się, na szczęście, nie tylko rolnicy Ameryki Łacińskiej, Karaibów, Afryki, Azji i Oceanii, ale dzięki organizacji Fairtrade Polska także My – Polki i Polacy.
Dzięki naszym zakupom wyrobów czekoladowych tylko w 2021 roku do rolników uprawiających kakao trafiła równowartość blisko 4 mln zł w ramach premii Fairtrade. Co ciekawe, spośród wszystkich sprzedanych w Polsce produktów ze znakiem FAIRTRADE, aż 88% to te wytwarzane z kakao – mówi Michał Bryda-Przybyszewski z Fairtrade Polska.
![](https://blogczekolady.pl/wp-content/uploads/2023/04/Barikisu-Adam_kooperatywa-Kuapa-Kokoo_Ghana_fot-Linus-Hallgren-Fairtrade-934x1400.jpg)
Globalnie wartość premii Fairtrade wypłaconej spółdzielniom rolniczym od 2015 r. wyniosła znacznie ponad 200 mln euro. Premia Fairtrade to dodatkowe otrzymane środki. Oprócz ceny skupu plonów, które rolnicy inwestują w wybrane przez siebie projekty rozwojowe i w podniesienie jakości życia lokalnych społeczności.
– Wzięliśmy nasz los w swoje ręce. Dzięki Fairtrade dokonaliśmy dużego postępu. Mamy wodę pitną, toalety i szkoły. Kooperatywa płaci rolnikom na czas i nie ma oszustw przy ważeniu ziaren – wyjaśnia Barikisu Adam, rolniczka uprawiająca kakao na zasadach Fairtrade ze spółdzielni Kuapa Kokoo z Ghany.
Miejmy świadomość tego, że choć wspólnie osiągnęliśmy wiele w budowaniu bardziej sprawiedliwego świata, to jeszcze daleka droga przed nami. A zakup produktu z certyfikatem Fairtrade ma wpływ na los rodzin z odległych krajów. Wybierajmy więc certyfikowane produkty z naturalnych surowców pochodzących ze sprawdzonych źródeł.
![](https://blogczekolady.pl/wp-content/uploads/2023/04/20230127_135146-963x1400.jpg)
[1] https://isbiznes.pl/2022/09/05/wedel-prognozuje-rozwoj-rynku-czekolady/
[2] https://www.expertmarketresearch.com/reports/chocolate-market
[3] https://www.fairtrade.org.pl/fairtrade/produkty-i-producenci/kakao/
[4] https://riskmap.fairtrade.net/
[5] van Vliet et al. 2021, źródło: https://riskmap.fairtrade.net/
Brak komentarzy