• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Luker Chocolate – kolumbijska czekolada wkracza na rynek Polski
bean-to-bar, produkcja czekolady

Luker Chocolate – kolumbijska czekolada wkracza na rynek Polski

Aromatyczna, z bogatą historią i wielką misją. Taka jest czekolada tworzona przez Luker Chocolate. To kolumbijski producent czekolady, który wierzy, że produkcja kakao może przynieść pozytywne zmiany społeczne: „Wierzymy, że czekolada czyni świat lepszym miejscem”.

Nowa definicja przyjemności

Znaczenie kolumbijskiego kakao leży w historii i kulturze tego kraju. Kolumbia jest domem dla jednych z najlepszych odmian kakao na świecie – w szczególności Cacao Fino de Aroma, klasy premium, która stanowi tylko 8% światowego zbioru kakao. Choć w Polsce jest jeszcze dość słabo rozpoznawalną marką, Luker Chocolate od lat używają wielcy chocolatierzy. Znany ze swojej wyjątkowej jakości, bogatej historii i zaangażowania w zrównoważone praktyki, Luker Chocolate uzupełnił niszę w świecie produktów kakaowych premium.

Ale od początku…

Historia marki sięga 1906 roku, kiedy to rodzina Luker założyła firmę w Kolumbii, a czekolada była uważana w kraju za luksus. To, co zaczęło się jako skromne przedsięwzięcie, przekształciło się w potęgę czekoladowego rzemiosła. Założyciele firmy przez wiele lat byli pionierami w rozwoju tego, co jest dziś uważane za jeden z głównych produktów żywnościowych w Kolumbii. Dzięki ponad stuletniemu doświadczeniu marka wypracowała dogłębne zrozumienie ziaren kakaowych, technik ich przetwarzania i profili smakowych, które zachwycają entuzjastów czekolady na całym świecie.

Rzemieślnicza jakość

Kluczem do sukcesu Luker Chocolate jest skrupulatne podejście do pozyskiwania i przetwarzania ziaren kakaowych. Marka szczyci się bliską współpracą z lokalnymi rolnikami, wspierając ich zrównoważonymi praktykami rolniczymi. To zaangażowanie w etyczne pozyskiwanie gwarantuje, że tylko najlepsze ziarna trafiają do fabryki Lukera.

Zaangażowanie Luker Chocolate w zrównoważony rozwój wykracza poza praktyki pozyskiwania. Marka jest głęboko zaangażowana w dobro społeczności, z którymi współpracuje. Wspierając rolników, zapewniając programy edukacyjne i promując techniki przyjazne dla środowiska, Luker Chocolate zapewnia, że ​​jej działania mają pozytywny wpływ zarówno na przemysł kakaowy, jak i na życie zaangażowanych osób. Ponadto zaangażowanie marki w przejrzystość i etyczne praktyki przyniosło jej certyfikaty, takie jak Rainforest Alliance i Fair Trade, potwierdzające jej rolę jako odpowiedzialnego gracza w światowym handlu kakao.

Od 2021 roku Luker Chocolate jest neutralny pod względem emisji dwutlenku węgla na każdym etapie działalności, w tym w swoich gospodarstwach. W ramach tych działań firma Luker osiągnęła redukcję emisji CO2 czynnika chłodniczego o 52% w latach 2020-2021, dzięki modyfikacjom wprowadzonym do urządzeń do produkcji czekolady.

Mnóstwo przyjemności

Asortyment produktów Luker Chocolate jest świadectwem zaangażowania w innowacyjność i doskonałość. W bogatej ofercie znajdziemy tabliczki dedykowane koneserom słodkości, a marka znana jest w ponad 40 krajach na całym świecie. Jednak w Polsce produkt ten jest dedykowany głównie branży cukierniczej, oferując wysokiej jakości produkty i surowce dla chocolatierów, pastry chefów czy producentów lodów. A także fanów zabawy z czekoladą we własnej kuchni (takich jak ja!). Co zatem znajdziemy w sklepie Luker Chocolate? Miazgę kakaową, proszek kakaowy, masło kakaowe (polecam!), a przede wszystkim czekolady w kaletkach do dalszej obróbki.

  • czekolada 65% Santander
  • Kakao czekolada 72% Peru
  • Kakao czekolada 85% Tumaco.
  • Mleczna czekolada 33% Caramelo 
  • Mleczna czekolada 40% Noche 
  • Mleczna czekolada 45% Caribe 

Przejdź do sklepu >>> KLIK!

Utworzony przez Aurora - 6 października 2023 - 4396 Views
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

3 komentarze

  • Zuza 8 października 2023 at 09:32

    Cześć! Czytam Twojego bloga już od jakiegoś czasu, ale jeszcze do tej pory nie komentowałam. Nie na temat tego posta, ale chciałabym powiedzieć, że kupiłam wczoraj na festiwalu w Węgierskiej Górce Twoją tabliczkę z mango i jest przepyszna! Zwykle nie jem mlecznych czekolad, bo są dla mnie za słodkie, a ta jest po prostu idealna i rozpływa się w ustach:) Pozdrawiam serdecznie:)

    Reply
    • Aurora 10 października 2023 at 09:59

      Hej, Zuza! Jak miło mi to czytać 😀 dziękuję ogromnie za taką recenzję i polecam już dwie kolejne tabliczki, które będą miały premierę pod koniec listopada (edycja świąteczna – piernik oraz grzane wino)! Pozdrawiam czekoladowo!

      Reply
      • Zuza 16 października 2023 at 14:48

        O, super! Jeśli będę miała możliwość, to na pewno spróbuję:)

        Reply

    Please Post Your Comments & Reviews
    Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Previous Post
    Next Post

    Najnowsze posty

    • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
    • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
    • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
    • Jeśli nie czekolada, to co?!
    • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
    • Czekoladowa prognoza na 2025
    • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
    Blog Czekolady

    Copyright 2019 Blog Czekolady