Tu powstają cuda z czekolady – Akademia Umiejętności Inspiracja
Chcesz z amatora stać się profesjonalnym chocolatierem? Poznać sztukę temperowania czekolady? Nauczyć się robić doskonały ganache i wylewać praliny? Zapraszam w progi Akademii Umiejętności Inspiracja!
Dawno temu, w latach 90.
W Polsce przybywa miejsc, w których głodni czekoladowej wiedzy mogą się nią nasycić. A ci ambitni, mogą doszlifować swój talent pod okiem mistrzów. Jedną z pierwszych tego typu akademii była Akademia Umiejętności Inspiracja. Mieści się ona w Latkowie pod Inowrocławiem. Tam również znajduje się siedziba firmy Barbara Luijckx, której akademia jest integralną częścią. Od samego powstania, firma była dedykowana czekoladzie. Najpierw samym dekoracjom dla amatorów domowych wypieków, stopniowo przekształcając się w markę dla profesjonalistów. Jest to firma rodzinna, założona przez panią Barbarę Borowicz. Aktualnie prowadzona przez jej męża, Ryszarda, a także dwie córki – Paulinę Borowicz-Hardeman (dyrektor ds. marketingu i rozwoju produktu,) oraz Katarzyna Borowicz-Gabarską (wicedyrektor zarządzający odpowiedzialnym za rozwój rynku polskiego).
Początki działań firmy to wczesne lata 90. Innymi słowy, czasy, w których w Polsce nadal łatwiej było spotkać produkt czekoladopodobny, niż czekoladę. A temperowanie kojarzyło się bardziej z ołówkami i kredkami. Z tej potrzeby naturalnie zrodził się pomysł na szkolenia. Co można zrobić z czekoladą? Dlaczego i jak ją temperować? Co to jest ganache? Pytań była cała lista, a chętnych na szkolenia ciągle przybywało. Z początku akademia działała objazdowo, by z czasem stać się stałym miejscem, do którego zjeżdżają ambitni cukiernicy z całej Polski, a nawet świata.
Czytaj reportaż o Akademii Umiejętności Inspiracja >>> KLIK!
Za drzwiami akademii
Progi Akademii przekroczyłam niedawno, choć markę Barbara Luijckx oraz samych technologów tego miejsca znam od dawna. Zachwycił mnie wystrój, nowoczesne wyposażenie, ale przede wszystkim ciepła atmosfera tam panująca. W czasie moich odwiedzin trwał kurs Petit Fours, czyli drobnych słodkości okolicznościowych. Prowadziła go Ana Florencia Davila. Ta wszechstronnie uzdolniona cukierniczka to jeden z filarów Akademii. Pochodzi z Argentyny, zdobywała doświadczenie branżowe w prestiżowych hotelach i restauracjach na całym świecie. Do Polski przyjechała kilka lat temu, a naukę w pandemii zaczęła zaledwie 3 lata temu w czasie pandemii. Bardzo dobrze włada naszym językiem, tak jak i angielskim. Najlepiej jednak włada… czekoladą! To właśnie szkolenia w tym temacie (zwłaszcza praliniarskie) są jej ulubionymi. Specjalizuje się też w cukiernictwie wegańskim, które wciąż w branży stanowi swego rodzaju wyzwanie.
Drugim technologiem jest Michał Świerad, który jednak znacznie częściej pracuje w terenie. A ma trochę miejsc do odwiedzenia, ponieważ firma ma klientów w 55 krajach na całym świecie! Michał jest młodym utalentowanym i ambitnym cukiernikiem, który należy do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Stąd też będzie nas reprezentował na przyszłorocznym Kulinarnym Pucharze Świata.
Zobacz moją video relację z wizyty w Akademii Umiejętności Inspiracja!
Smaczna nauka
Kursy w Akademii Inspiracja przeznaczone są dla profesjonalistów, innymi słowy trzeba być klientem produktów Barbara Luijckx, by się na nie zapisać. Zwykle trwają dwa dni i odbywają się 2-3 razy w miesiącu. Ogromnym plusem jest fakt, że wyżywienie oraz nocleg są wliczone w cenę, która – warto dodać – jest bardzo przystępna. Zdobywaniu nauki i nowych doświadczeń sprzyja ergonomiczna przestrzeń zaaranżowana tak, by uczestnicy poczuli się nieco jak w domu.
Szkolenia odbywają się w maksymalnie 12 osobowych grupach i podzielone są na 5 kategorii:
- torty i ciasta
- monoporcje i desery
- trufle i praliny
- desery gastronomiczne
- kursy okolicznościowe
Poznaj ofertę Akademii Umiejętności Inspiracja >>> KLIK!
Możecie też śledzić inspiracje i oglądać filmiki instruktażowe na YouTube oraz w mediach społecznościowych.
Brak komentarzy