• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

ANio – czekolady jak z bajki
czekolada rzemieślnicza, czekoladoholizm

ANio – czekolady jak z bajki

Wychodzę z założenia, że piękne słodycze smakują jeszcze lepiej. Dlatego jestem łakomym kąskiem dla tych, którzy dbają o stronę wizualną swoich produktów. I dlatego przepadłam, gdy zobaczyłam czekolady od ANio. Czy smakują równie bajecznie jak wyglądają?

Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że po nocy jest dzień. Po wtorku środa. A czekolada ma kształt prostokątnej tabliczki, którą dzieli się na kostki. Nie żebym miała coś przeciwko takiemu stanowi rzeczy. Ale z miłą chęcią odkrywam odstępstwa od reguły. Tak też, gdy tylko zobaczyłam na pewnym portalu społecznościowym tabliczki ANio, wiedziałam, że chcę z nimi wejść w bliższą interakcję.

Za marką stoi szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem i medalami na koncie, Artur Nijakowski wraz z żoną Anną. Jak wielu kucharzy, tak i Artur stracił pracę podczas pierwszej fali koronawirusa, który dziesiątkuje nie tylko ludzi, ale i biznesy. Na szczęście, pandemia wyjątkowo łagodnie obchodzi się z czekoladą. Ba, można powiedzieć, że wręcz nakręca czekoladowy biznes. Właściciel ANio zwrócił się w kierunku brązowego złota, gdyż – jak twierdzi – to najważniejszy słodki składnik!

„Nie ma cukiernictwa bez czekolady” – tak brzmi motto Artura Nijakowskiego.

Pierwsze tabliczki powstawały w domowych warunkach, obecnie pracownia mieści się w Tuszynie, gdzie właściciele tworzą niekonwencjonalne pod względem kształtu i smaku tabliczki, praliny oraz nowoczesne torty. ANio to nie tabliczki bean-to-bar, a artystyczne wyroby, z czego wszystkie są tworzone i malowane ręcznie. Asortyment ANio to głównie dobra gatunkowo czekolada z różnymi dodatkami, m.in. owocami, orzechami, ale też ziołami, kwiatami, a nawet… grzybami. Wiele produktów tworzonych jest na specjalne zamówienie. Praliny i trufle wypełnione są ganachem na bazie różnych czekolad. W menu znajdziemy połączenia takie jak: tonka, biała czekolada i kokos; orzech, karmel i sól morska; pomarańcza, ciemna czekolada; szampan i truskawka.

„Czekolada kocha różne smaki” – deklaruje właściciel Anio.

Dlatego też oboje z żoną nie boją się tworzyć nietuzinkowe połączenia, takie jak czekolada z borowikami, pieprzem lub herbatą. Zdaniem kucharza czekolada to produkt szlachetny, ale wymagający. Dzięki wyrazistemu smakowi idealnie pasuje do każdego deseru, jest uniwersalna, używana nie tylko w cukiernictwie, lodziarstwie, ale także w kuchni.

Nazwa firmy powstała od imienia żony właściciela Artura Nijakowskiego, który często mówił do niej Anio, zamiast  Aniu. Pierwsze dwie litery oznaczają również jego inicjały, stąd decyzja o postawieniu na taką nazwę

Wśród tabliczek znajdziemy czekoladę rubinową, która występuje w połączeniu z lawendą i liofilizowaną maliną. A w innym wariancie z burakiem, maliną i pestkami dyni. Ciekawą propozycją smakową jest też czekolada Velvet z bezą truskawkową, liofilizowanymi truskawkami i chabrem.

W czekoladach ANio podoba mi się nie tylko ich artystyczny twist, połączenia smakowe, intensywny smak i zapach, ale czuć w nich przede wszystkim serce i pasję! Mam nadzieję, że niebawem doczekam się też ANio w odsłonie bean-to-bar!

Znajdź ANio na Facebooku >>> KLIK! 

Utworzony przez Aurora - 10 listopada 2020 - 3514 Views
Tags | czekolada, czekoladoholizm, jesień, ruby
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

You Might Also Like

Co ma czekolada do tatara – o surowej czekoladzie

10 czerwca 2021

Najlepsze brownie wybrane! – relacja z konkursu i targu CzeKawy

21 lipca 2021

Uratuj czekolady z Manufaktury Czekolady Chocolate Story! Kraftowa marka rozpoczęła współpracę z Too Good To Go

7 września 2021

Brak komentarzy

Please Post Your Comments & Reviews
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Post
Next Post

Najnowsze posty

  • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
  • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
  • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
  • Jeśli nie czekolada, to co?!
  • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
  • Czekoladowa prognoza na 2025
  • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady