• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Czekoladowe Przedwiośnie – pralinowe Mistrzostwa Polski już w marcu
Bez kategorii

Czekoladowe Przedwiośnie – pralinowe Mistrzostwa Polski już w marcu

Jak wygląda wiosenna pralina? A przede wszystkim, co powinno się znaleźć w jej wnętrzu? Najciekawsze propozycje zobaczymy już pod koniec marca podczas jedynego w swoim rodzaju wydarzenia w Polsce!

Dla mnie wiosna ma delikatny, lekko kwaskowy, bo z pewnością orzeźwiający smak. Mięta, malina, rokitnik, poziomka, a może… rzodkiewka?! Gdy myślę o tym, co powinno się znaleźć w pralinie odzwierciedlającej początek tej pory roku do głowy przychodzą mi różne (naprawdę różne!) pomysły. Tym bardziej jestem ciekawa tego, co zaprezentują uczestnicy pralinowych mistrzostw Polski, których motyw przewodni brzmi „Czekoladowe przedwiośnie”.

To jedyne tego typu wydarzenie odbywające się w kraju i zapowiada się niezwykle interesująco. Mistrzostwa, które odbędą się w Katowicach 20.03.2022 są częścią  SweetTARGów i Salonu Czekolady (strefy  pokazów i wystawców dedykowanej czekoladzie). Jest mi niezmiernie miło, że zostałam zaproszona do współpracy z organizatorami, stając się  oficjalnym koordynatorem mistrzostw. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić do udziału w słodkiej rywalizacji!

Kto może wziąć udział?

Udział biorą pojedynczy kandydaci – zarówno profesjonaliści jak też pasjonaci, a nawet uczniowie (za pisemną zgodą opiekuna). Uczestnikiem może być osoba zatrudniona w firmie lub też jej właściciel.

Co trzeba zrobić?

Konkurs jest dwuetapowy. Eliminacje odbywają się do 1 marca i polegają na przesłaniu online karty zgłoszeniowej i przedstawieniu swojego pomysłu na pracę konkursową. Następnie po przejściu eliminacji finaliści zaproszeni są do rywalizacji stacjonarnej (20 marca), gdzie na miejscu muszą wykonać zestaw autorskich pralin i zaprezentować go jurorom wraz z wcześniej przygotowanym opakowaniem.

Jury

Jury oceni wygląd oraz smak pralin, a także ich opakowanie, zwracając uwagę na zgodność z tematyką konkursu i aktualnych trendów. Mile widziane produkty regionalne, związane z kulturą kraju, zamienniki nabiału oraz białego cukru. Jury będzie oceniać także stanowisko pracy i umiejętności, warto zatem pamiętać o porządku i właściwej obróbce, w tym sztuce temperowania czekolady. Praliny oceniać będą znane i cenione autorytety:

Jarek Nowakowski – mistrz cukiernictwa, który zdobywał wykształcenie w najlepszych międzynarodowe szkołach. Pastry chef  wielu renomowanych restauracji z gwiazdką Michelin i znanych cukierni. Laureat i juror prestiżowych konkursów oraz szkoleniowiec . 

Agnieszka Woźniak – współwłaścicielka marki Beskid Chocolate i szefowa cukierni w Słodki Przystanek, która od lat specjalizuje się w pracy z czekoladą. Produkcję czekolady zna od podstaw, odwiedza plantacje kakaowca i stale tworzy ofertę pralin swojej marki opartej na czekoladzie bean-to-bar.

Igor Zaritskiy – szef Warsaw Academy of Pastry Arts i aktualny reprezentant Polski w konkursie World Chocolate Masters. Doświadczenie zawodowe zdobywał w renomowanych restauracjach i cukierniach. Laureat licznych konkursów. 

Nagrody

Na laureatów I, II, III miejsca czekają nagrody rzeczowe i vouchery ufundowane przez partnerów konkursu – markę Callebaut, Terravita oraz ICAM, a także nagrody książkowe i prenumerata ufundowana przez redakcję Mistrza Branży i Blog Czekolady.

Regulamin i karta zgłoszeniowa >>> KLIK!

Utworzony przez Aurora - 21 stycznia 2022 - 1665 Views
Tags | czekoladki, mistrzostwa, pralinka, praliny, temperowanie czekolady
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

You Might Also Like

Lupo – wilczy apetyt na czekoladki

8 czerwca 2020

Wyszukane łakomstwo – dom czekolady Bernachon

19 lipca 2021

World Chocolate Masters 2022 – finał już wkrótce!

15 września 2022

1 komentarz

  • Kamila 10 maja 2022 at 00:32

    Kocham czekoladę

    Reply
  • Please Post Your Comments & Reviews
    Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Previous Post
    Next Post

    Najnowsze posty

    • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
    • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
    • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
    • Jeśli nie czekolada, to co?!
    • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
    • Czekoladowa prognoza na 2025
    • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
    Blog Czekolady

    Copyright 2019 Blog Czekolady