• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Czekolada pomaga w nauce
ciekawostki

Czekolada pomaga w nauce

Dlatego zabierz ją z sobą do szkoły. Podjadaj, gdy uczysz się języka obcego. Albo rozwiązujesz krzyżówki. Co takiego jest w czekoladzie, że polepsza pracę naszego mózgu? Czytajcie!

Spójrzmy prawdzie w oczy – szkoła to trochę takie robienie etatu w różnych branżach na raz. Codzienna poranna pobudka nie polepsza tej sytuacji. Co by jednak nie mówić, nauka czegoś nowego o każdej porze dnia i w każdym wieku nie jest łatwa. Ba, podobno z upływem lat nasze neurony nie pracują już tak sprawnie jak za młodu. Dlatego warto wspomagać się naturalnym suplementem jakim jest… czekolada! Tak, naukowcy są zgodni co do tego, że nasz ulubiony smakołyk pomaga w nauce. Bez zbędnego przedłużania, przyjrzyjmy się jaki wpływ ma czekolada na pracę naszego mózgu.

1. Czekolada poprawia przepływ krwi do mózgu

Na wypadek, gdybyście nie wiedzieli, to niewielkość mózgu decyduje o naszym ilorazie inteligencji. Kluczowy jest dobrze ukrwiony mózg! Zwiększony przepływ krwi do mózgu we właściwym czasie może zwiększyć aktywność mózgu na pewien czas. Mówiąc prościej – im naczynia krwionośne oplatające nasz mózg pracują sprawniej, tym nasz mózg pracuje efektywniej. W badaniu przeprowadzonym w Harvard Medical School wykazano, że 2 filiżanki gorącej gorzkiej czekolady poprawiły przepływ krwi do mózgu na czas około 2-3 godzin. Udowodniono, że naturalny związek chemiczny znajdujący się w czekoladzie, znany jako flawonoid, pomaga zwiększyć przepływ krwi do mózgu, co z kolei pomaga czekoladożercy w następujący sposób:

• Poprawia pamięć i zdolność koncentracji
• Skraca czas reakcji
• Wspomaga również umiejętności rozwiązywania problemów

2. Czekolada poprawia koncentrację, pamięć i… nastrój

Oprócz zwiększania przepływu krwi do mózgu, udowodniono, że flawonoidy znajdujące się w czekoladzie przenikają i poprawiają funkcjonalność obszarów mózgu wyposażonych w funkcje pamięci i uczenia się. Czekolada zawiera również niewielką dawkę kofeiny. Nie jest ona na tyle duża, by podnieść poziom adrenaliny, tak by człowiek nie spał całą noc, ale wystarczająco wielka, aby poprawić koncentrację, pamięć i, co najważniejsze, poprawić nastrój! A z pozytywnym nastawieniem nauka może pójść dwa razy szybciej.
Stres może zniszczyć ten pozytywny nastrój, ale też blokuje procesy uczenia się i funkcje kognitywne. Nauka często związana jest z przeżywaniem stresu (zwłaszcza przed sprawdzianem z fizyki albo egzaminem na prawo jazdy!), dlatego tak ważne jest jedzenie czekolady w tym czasie! Zawiera ona bowiem magnez, który jest nieodzowny w obniżaniu uczucia napięcia i niepokoju. 

W zasadzie cały mój sukces przypisuję bardzo dużej ilości czekolady, którą spożywam – powiedział Eric Cornell, amerykański fizyk, laureat nagrody Nobla w 2001

3. Czekolada chroni mózg

Swego czasu bardzo popularne stały się doniesienia na temat wyników stosowania czekolady w leczeniu schorzeń związanych z mózgiem, takich jak demencja i udary mózgu. I słusznie! Przełomowe odkrycia można przypisać silnym przeciwutleniaczom znajdującym się w czekoladzie, które, jak udowodniono, faktycznie zmniejszają ryzyko demencji. Podczas jedzenia czekolady flawanole sprawiają, że krew docierająca do mózgu zawiera więcej tlenu. Wpływają też na tworzenie nowych neuronów, chronią je przed degeneracją oraz obumieraniem.

Daj do przeczytania ten punkt swoim dziadkom! Najnowsze badania wykazały, że im więcej czekolady spożywają seniorzy tym mniejsze jest u nich prawdopodobieństwo rozwoju demencji!


Ciekawostka!

Im wyższe spożycie czekolady w danym kraju, tym więcej noblistów na mieszkańca – tak wynika z wyników badań opublikowanych w New England Journal of Medicine (2012). Zgadnijcie, kto jest na prowadzeniu? Szwajcaria! A zaraz za nią podążają Szwedzi i Duńczycy. 


Jedz czekoladę – będziesz mądrzejszy!

Podsumowując wszystkie powyższe punkty, spożywanie czekolady może poprawić nastrój i zdolność do skupienia się i przyswojenia treści, której się uczysz, ponieważ zawiera wiele składników, które wspomagają pracę mózgu. Konsumpcja czekolady sprawia, że ​​na dłuższą metę stajesz się mądrzejszy, ponieważ ciągłe zwiększanie możliwości mózgu może pomóc temu organowi osiągnąć poziom, którego wcześniej nie mógł dosięgnąć bez smacznego wspomagacza, jakim jest czekolada.  Na koniec warto dodać, iż naukowo udowodniono, że konsumpcja czekolady wzmacnia cechę, która jest powiązana z wysokim ilorazem inteligencji – zwiększa plastyczność mózgu!

Uwaga!

Czekolada wspomaga proces uczenia się, a nie stanowi zamiennika tej czynności! Nic nie zastąpi mozolnego powtarzania regułek czy wzorów chemicznych. Pamiętajmy, że czekolada wspomaga nasze działania. I to nie byle jaka czekolada – wszystkie badania, których wyniki tu publikuję są prowadzone na czekoladzie wysokoprocentowej (minimum 70% kakao). A najlepiej jakby stanowiła polewę do świeżych owoców takich jak porzeczki czy jagody, które stanowią dodatkowe źródło flawanoli.

Źródło informacji :

>>> Harvard Medical School

>>> Sci news

Utworzony przez Aurora - 19 września 2022 - 3741 Views
Tags | czekolada, kakao, mózg, nauka, pamięć, szkoła
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

You Might Also Like

Gorąca czekolada z pomarańczą i czekoladowe espresso

8 stycznia 2021

Szokolaty – czekoladowe tabliczki Mistrza Lodziarstwa

27 grudnia 2020

Dla lasu i człowieka – czekolady Las Vegan’s

31 stycznia 2022

1 komentarz

  • Sistem Informasi Akuntansi 12 listopada 2024 at 11:06

    Jakie właściwości flawonoidów zawartych w czekoladzie wpływają na poprawę przepływu krwi do mózgu? Greeting : IT Telkom

    Reply
  • Please Post Your Comments & Reviews
    Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Previous Post
    Next Post

    Najnowsze posty

    • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
    • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
    • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
    • Jeśli nie czekolada, to co?!
    • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
    • Czekoladowa prognoza na 2025
    • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
    Blog Czekolady

    Copyright 2019 Blog Czekolady