• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

W centrum Warszawy powstaje muzeum czekolady
ciekawostki, historia czekolady

W centrum Warszawy powstaje muzeum czekolady

Za ambitnym przedsięwzięciem stoi ekipa z Manufaktury Czekolady. W Warszawie przy ulicy Marszałkowskiej 9/15 powstaje właśnie pierwsze w Polsce Muzeum Prawdziwej Czekolady, w którym znajdzie się wszystko to co, wiąże się z historią i wytwarzaniem czekolady. Każdy może dołożyć swoją cegiełkę i… wygrać przy tym nagrodę! Na tych, którzy oddadzą w dobre ręce czekoladowy eksponat, czeka czekolada (ma się rozumieć!) oraz nagroda pieniężna!

Manufaktura Czekolady – Chocolate Story, czyli Krzysztof Stypułkowski, Tomasz Sienkiewicz i Marcin Parzyszek to ekipa, które chyba nikomu nie trzeba specalnie przedstawiać. Ale dla formalności – to od nich zaczyna się historia bean-to-bar w Polsce. Jako pierwsi wypuścili kraftowe tabliczki, które zyskały uznanie znawców na całym świecie! Osobiście zwiedzałam ich fabrykę i współpracuję, prowadząc razem degustację czekolady.

 

Skąd pomysł na muzeum? 

Działalność edukacyjna oraz szerzenie idei prawdziwej czekolady to bardzo ważna część naszej pracy, którą do tej pory realizowaliśmy w czasie warsztatów czekoladowych. Pomysł na stworzenie Muzeum Prawdziwej Czekolady kiełkował w nas od samego momentu powstania naszej firmy. Chcemy zrzeszać ludzi podobnych do nas: pasjonatów i miłośników czekolady, ale także zaszczepiać tego bakcyla w innych  – mówi Krzysztof Stypułkowski.

Muzeum Prawdziwej Czekolady to pierwszy tego typu projekt w Polsce. Będzie zlokalizowane w centrum Warszawy, w lokalu przy ul. Marszałkowskiej 9/15. Miejsce będzie w pełni poświęcone najstarszemu smakołykowi świata. Odwiedzający zdobędą tutaj wiedzę m.in. na temat historii, pochodzenia, produkcji i obecności czekolady na świecie. Uzupełnieniem części edukacyjnej, będzie część praktyczna – warsztaty czekoladowe. 

Dołącz do tworzenia Muzeum Prawdziwej Czekolady!

Długoletnia działalność firmy założonej przez pasjonatów pozwoliła zgromadzić wyjątkowe okazy, które znajdą się na wystawie stałej muzeum. Chcąc rozszerzyć zgromadzone zbiory, a także dać możliwość współtworzenia pierwszego w Polsce Muzeum Prawdziwej Czekolady każdemu, manufaktura ogłosiła inicjatywę pozyskanie kolejnych eksponatów.

Jesteśmy zainteresowani każdym przedmiotem historycznie związanym z czekoladą. W szczególności poszukujemy etykiet, plakatów, puszek i pudełek z XIX I XX wieku, a także wszelkich gadżetów, broszur czy książek. Świetnym uzupełnieniem naszej kolekcji będą również urządzenia i narzędzia do rzemieślniczej produkcji czekolady — mówi Krzysztof Stypułkowski.

Każdego, kto zdecyduje się przekazać eksponaty do muzeum, organizator nagrodzi wyrobami własnej produkcji. Za najciekawsze zgłoszenia przewidziane są nagrody pieniężne nawet do 1000zł!

Zajrzyjcie do szafek, piwnic i innych zakamarków w swoich domach. Może to właśnie tam kryją się ciekawe eksponaty, które my odpowiednio nagrodzimy? — dodaje.

Na ten moment dokładna data otwarcia muzeum nie jest jeszcze znana, jednak organizator zapewnia, że będzie ono miało miejsce jeszcze tej jesieni. 

Zgłoszenia eksponatów można przesyłać przez formularz, który znajduje się w linku >>> KLIK! 

Akcja potrwa od dnia 28 września 2020 r. do 9 listopada 2020 r. do godziny 23:59. Regulamin znajduje się w zakładce z formularzem. 

Utworzony przez Aurora - 5 października 2020 - 3007 Views
Tags | bean-to-bar, czekolada, historia czekol, historia czekolady, muzeum
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

You Might Also Like

Jak jeść czekoladę i nie przytyć

13 sierpnia 2020

Czekolada lubi lato

13 czerwca 2021

Co nowego w czekoladzie? Garść smacznych newsów

10 stycznia 2021

Brak komentarzy

Please Post Your Comments & Reviews
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Post
Next Post

Najnowsze posty

  • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
  • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
  • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
  • Jeśli nie czekolada, to co?!
  • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
  • Czekoladowa prognoza na 2025
  • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady