• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Wyszukane łakomstwo – dom czekolady Bernachon
Bez kategorii

Wyszukane łakomstwo – dom czekolady Bernachon

Czekolada z „Domu Czekolady Bernachon” jest przysmakiem znanym w całej Francji jak również zagranicą. Dzięki sklepom internetowym w zasadzie każdy może dziś nabyć produkty, które wydawały się być dostępne tylko na miejscu. W Polsce może mniej orientujemy się we francuskich nazwach producentów czekolady, często z długą tradycją i czas to zmienić! Na początek przedstawimy „Dom Czekolady” rodziny Bernachon z Lyonu, który został założony przez Maurice’a Bernachon w 1953 roku. To właśnie on rozpoczął rodzinną tradycję produkcji i sprzedaży tego smakołyku, kontynuowaną potem przez syna Jean – Jacques’a, a obecnie przez wnuka Philippe’a i wnuczki: Candice i Stéphanie.

Alchemia produkcji!

Na stronie internetowej „Domu Bernachon” krótki film pokazuje niemalże w sposób poetycki proces wyrabiania czekolady Bernachon. Jej serce stanowią oczywiście ziarna kakao, z których powstaje. Ambicją Maurice’a Bernachon było produkowanie czekolady od samego początku, czyli już od palenia ziaren. W tym  celu  zakupił specjalne maszyny, które uczyniły z niego swoistego alchemika produkcji! Począwszy od prażenia ziarna kakao, poprzez jego kruszenie i pozbawianie łusek, a na koniec otrzymanie  miazgi kakaowej, z której z kolei wyrabia się masło kakaowe. 

Tort dla prezydenta

Dla czytelników francuskich tort o nazwie „Prezydent” jest pewnie znanym ciastem, a jego charakterystyczny wygląd trudno pomylić z jakimkolwiek innym wyrobem. A to ze względu na charakterystyczną czekoladową kopułę, która przypomina rafę koralową i wieńczy to małe arcydzieło sztuki cukierniczej. Jednak po kolei. Ciasto złożone z czekoladowego biszkoptu, nasączonego cherry, przełożone kremem „ganache” (połączenie kremu czekoladowego ze śmietanką, akurat tu z dodatkiem kandyzowanych wiśni) przygotował Maurice Bernachon dla prezydenta Valéry Giscard G’Estaing, który w 1975 roku uhonorował innego, znanego francuskiego cukiernika Paula Bocuse Legią Honorową. Prywatnie córka Paula Bocuse była żoną syna Maurice’a Bernachon, więc obu cukierników łączyły więzi rodzinne. Bernachon przygotował ciasto „Président” na uroczystą kolację. Po grubo czterdziestu latach nadal cieszy się ono dużym uznaniem wśród smakoszy i jest flagowym produktem firmy Bernachon. 

Czekolady z wyższej półki

Do produkcji czekolady z Domu Bernachon jest używane 9 rodzajów ziaren kakaowca z różnych krajów. Wyroby te mają zaskakująco krótką trwałość, tylko trzy tygodnie, czasem trzy miesiące! A to ze względu na brak konserwantów oraz innych składników, które przedłużałby sztucznie jego zdatność do spożycia. Dom Bernachon specjalizuje się również w przygotowaniu kandyzowanych owoców. Skórka pomarańczowa, rodzynki z rumu, wiśnie – właśnie takie dodatki, dodajmy wysokiej jakości dodatki, są używane do produkowania niektórych rodzajów słodkości: czekolady mlecznej z dużymi kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej, czekolady mlecznej z rodzynkami z rumu, czekolady deserowej z kandyzowanym ananasem, a także czekolady nadziewane kremem pralinkowym wzmocnionym smakiem migdałów i orzechów laskowych. Dom Bernachon produkuje również tak zwane „pâte à tartiner”, czyli kremy/pasty do smarowania z wysoką zawartością (60 %) orzechów z Piemontu. 

Jak widać, słodkości z firmy Bernachon to cała gama wyrobów, które zaspokoją najbardziej wyszukane gusta smakoszy czekolady. W związku z tym, że amatorów tych czekoladowych rarytasów jest coraz więcej, firma się rozbudowuje! Kilka dni temu rozpoczął się remont sklepu w Lyonie. Trzeci w całej historii istnienia sklepu. Aktualny wystrój sklepu funkcjonował 30 lat. Remont potrwa do 18 sierpnia. Wybieracie się do Francji? Koniecznie tam zajrzyjcie i zaopatrzcie się w jadalne pamiątki!

Tekst: Kasia Szarek

Zdjęcia >>> KLIK!

Utworzony przez Aurora - 19 lipca 2021 - 1415 Views
Tags | bernachon, czekolada, czekoladki, dom czekolady, francja, pralinki
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

You Might Also Like

Dlaczego czekolada to najlepszy prezent na Walentynki

7 lutego 2022

Co nowego w czekoladzie? Garść smacznych newsów

10 stycznia 2021

Czekolada, czyli samo zdrowie

8 listopada 2020

Brak komentarzy

Please Post Your Comments & Reviews
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Post
Next Post

Najnowsze posty

  • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
  • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
  • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
  • Jeśli nie czekolada, to co?!
  • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
  • Czekoladowa prognoza na 2025
  • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady