• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Chociaż powąchaj! – o wpływie zapachu czekolady na nasz organizm
ciekawostki, czekoladoholizm

Chociaż powąchaj! – o wpływie zapachu czekolady na nasz organizm

Jesteś na diecie? Nie jesz słodyczy po 18.00? I tak warto mieć pod ręką choć kawałek czekolady i… ją powąchać! Okazuje się, że sam jej zapach ma pozytywny wpływ na nasz organizm!


Jedzenie czekolady ma niepodważalny wpływ na ludzki organizm, co zostało wielokrotnie udowodnione w różnego rodzaju testach i badaniach naukowych. Zaskakującym faktem jest, że już samo wąchanie czekolady robi nam dobrze! O ile spożycie naszego ulubionego smakołyku pobudza i rozwesela, o tyle wąchanie go uspokaja. Jeszcze pod koniec XX wieku został przeprowadzony nader ciekawy eksperyment z różnymi zapachami żywności. Okazało się, że tylko czekolada miał znaczący wpływ uspokajający na mózg. Co więcej, wyłącznie ta prawdziwa czekolada.

Wąchanie czekolady to także podstawowy krok w czasie każdej degustacji czekolady. Na zdjęciu wącham sobie cudowne mini tabliczki marki OCTO Chocolate (producent COCOA)

Neil Martin, psycholog z Middlesex University w Enfield, poprosił w tym eksperymencie 60 wolontariuszy, by zasiedli w pokoju zapachu w okularach i słuchawkach, tak by przyćmić inne bodźce, a wyostrzyć zmysł powonienia. Następnie wprowadzał do pokoju konkretny zapach wybranego produktu spożywczego. Badacz użył EEG (elektroencefalografia), aby zarejestrować ich fale mózgowe podczas, gdy ci wchłaniali nozdrzami zapach. Połowa ochotników miała do czynienia z zapachem autentycznej żywności, podczas gdy pozostali wąchali zapachy syntetyczne. Te prawdziwe obejmowały, m.in. czekoladę i kawę, a także mniej przyjemne, jak fasolka po bretońsku lub gnijąca wieprzowina. Co się okazało? Wszystkie aromaty miały niewielki wpływ na fale mózgowe theta związane z uważnością. Inaczej mózg reagował tylko w przypadku czekolady! I to tej prawdziwej! Spowodowało to spadek odczytu kontrolnego na poziomie 2,6 mikrowolt w fali mózgowej do około 1,8 mikrowolta,

Jakie z tego wniosek? Czekolada działa odprężająco na zdecydowaną większość ludzi. Pod wpływem jej zapachu rozluźniają się i uspokajają. Może więc następnym razem, zamiast lampki wina i gorącej kąpieli, dla odprężenia zafundować sobie kąpiel przy founde czekoladowym? I potem lampkę wina?

Czekolada z karmelem, esencją herbaty owocowej i jaśminem od M. Pelczar Chocolatier.

To nie jedyny eksperyment z udziałem czekolady, jaki przeprowadził ten psycholog specjalizujący się w badaniu zmysłu węchu i wpływie aromatów na ludzkie zachowania. Jedno z kolejnych badań dowiodło, że dobroczynny wpływ ma zapach każdej (nie tylko tej wysokoprocentowej) czekolady. Kolejne eksperymenty na różnych grupach żywności przyniosły także bardzo interesujące wnioski. Tak, na przykład, poziom stresu i zdenerwowania obniża się pod wpływem zapachu pomarańczy. A nasze skupienie i uważność zwiększają się pod wpływem zapachu cytryny. Innymi słowy – przed egzaminem warto jeść czekoladę ze skórką pomarańczy. A w czasie jazdy samochodem tą z cytryną!

Uwielbiam czekolady z kwiatowymi dodatkami. Na zdjęciu czekolada z jaśminem ( producent M. Pelczar). Jaśmin, podobnie jak zapach czekolady ,działa odprężająco i polecany jest osobom, które mają problemy z zasypianiem.

A teraz jeszcze jedna smakowita ciekawostka na koniec! Otóż, gdzieś w odrębnym zakątku globu (a konkretnie w University College London’s Institute), w nieco innej czasoprzestrzeni, pewni naukowcy odkryli, dlaczego ludzie z takim upodobaniem celebrują zapach starych książek. Bo… przywodzi im na myśl dwa inne ulubione zapachy – czekolady i kawy! Dlaczego właśnie takie skojarzenia mieli badani? Cóż, i na to jest wytłumaczenie! Zarówno czekolada, jak i kawa zawierają sfermentowane lub prażone związki chemiczne zwane ligniną i celulozą, które takze znajdziemy w rozkładającym się papierze.

To zainspirowało twórcę walijskiej marki czekolad bean-to-bar, NomNom Chocolate, do stworzenia tabliczki o zapachu… starej książki! Jak osiągnięto taki efekt? To połączenie aromatu tytoniu kubańskich cygar, kadzidła, mirry, skóry, palonych orzechów laskowych, wędzonej soli morskiej i kilku innych innych składników. 

źródło:

  1. https://www.newscientist.com/ (w oparciu o artykuł „Beyond smell and taste: Psychology, flavour and how we respond to the multi-sensory aspects of food”, Institute of Cultural Research Monograph Series)
  2. https://heritagesciencejournal.springeropen.com

Utworzony przez Aurora - 12 maja 2021 - 2206 Views
Tags | czekolada, kakao, relaks, zapach, zdrowie
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

You Might Also Like

Co ma czekolada do tatara – o surowej czekoladzie

10 czerwca 2021

Książka z przepisami na długowieczność

20 stycznia 2021

Czekoladowa misja Nataszy Kotarskiej

19 czerwca 2021

1 komentarz

  • Rita 27 maja 2021 at 18:41

    Jeżeli chodzi o poprawę snu to polecam zmianę materaca ale zapachy na pewno też mogą pomóc. Bez dobrego nie jesteśmy w stanie dobrze spać. Warto zainwestować w dobry piankowy. Ja sój mam z https://materace-viscotherapy.pl/16-materace-piankowe i polecam.

    Reply
  • Please Post Your Comments & Reviews
    Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Previous Post
    Next Post

    Najnowsze posty

    • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
    • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
    • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
    • Jeśli nie czekolada, to co?!
    • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
    • Czekoladowa prognoza na 2025
    • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
    Blog Czekolady

    Copyright 2019 Blog Czekolady