• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Polskie smaki – II Mistrzostwa Polski na Pralinę
news

Polskie smaki – II Mistrzostwa Polski na Pralinę

Miód? Jabłka? Kołaczowa kruszonka? A może… oscypek?! Jaki polski akcent znajdzie się w pralinach finalistów drugiej edycji czekoladowych mistrzostw? Dowiemy się i posmakujemy już w marcu!

II Mistrzostwa Polski na Pralinę odbędą się 19 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Będą imprezą towarzyszącą 11. SweetTargom, czyli największym na południu Polski targom branży cukierniczo-lodziarskiej. I edycja wyłoniła młode pokolenie chocolatierów, którzy stworzyli praliny w temacie smaków przedwiośnia. Teraz zadaniem uczestników jest wymyślić kształt i smak kojarzony z Polską. Zadaniem jest stworzenie od podstaw zestawu pralin z ganachem na miejscu. Jury pod przewodnictwem polskiego mistrza czekolady – Michała Iwaniuka (Mazovia Patisserie) wraz z Darią Marszałek (Cocoart’s), Agnieszką Woźniak (Beskid Chocolate), Maciejem Wiśniewskim (Mazovia Patisserie) oraz Maciejem Majzonem-Wójtowiczem oceni prace. Dodatkowo praliny poddane zostaną też jury prasowe.


Zobacz jak było na I. edycji Mistrzostw Polski na Pralinę


I etap konkursu odbywa się online i obejmuje przesłanie drogą internetową zgłoszenia, czyli opisu pracy wraz z recepturą. W konkursie może wziąć udział pasjonata, jak też właściciel firmy lub uczeń (za zgodą pisemną opiekuna). Finał odbędzie się w Katowicach 19 marca 2023. Finaliści będą musieli wykonać ganache i korpusy praliny od podstaw. Organizator zapewnia większy sprzęt, jak np. szokówkę, szafę chłodniczą, zlew itp. Mniejsze sprzęty należy posiadać we własnym zakresie.

Organizatorem konkursu są SweetTargi, a mnie przypadła miła rola koordynatora tego wyjątkowego wydarzenia. Sponsorem i partnerem wydarzenia jest polska marka czekolad dla profesjonalistów Terravita oraz Bellaria, która ufunduje nagrody rzeczowe oraz finansowe! Sponsorami nagród są także: Beskid Chocolate oraz ICAM. Pula nagród stale się powiększa!

Zgłoś swój udział! >>> KLIK!

Masz pytanie? Napisz! >>> czekolady.blog@gmail.com

Utworzony przez Aurora - 16 stycznia 2023 - 1492 Views
Tags | chocolatier, czekolada, czekoladki, ganache, konkurs, mistrz czekolady, mistrzostwa, pralinki, praliny, sweettargi
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

You Might Also Like

Czy może zabraknąć nam czekolady?

14 kwietnia 2023

Ciemna + mleczna = darkmilk

11 marca 2021

DESEO – wielki test tabliczek

17 października 2021

Brak komentarzy

Please Post Your Comments & Reviews
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Post
Next Post

Najnowsze posty

  • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
  • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
  • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
  • Jeśli nie czekolada, to co?!
  • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
  • Czekoladowa prognoza na 2025
  • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady