• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Beskidzki Festiwal Czekolady – zaproszenie
bean-to-bar, czekoladoholizm, produkcja czekolady

Beskidzki Festiwal Czekolady – zaproszenie

Rzemieślnicze czekolady, spotkania z producentami, prelekcje i degustacje – zapisz datę i nie przegap najbardziej czekoladowej imprezy w Polsce!

Kilka lat temu rozpoczął się w naszym kraju prawdziwy boom na festiwale czekolady. Często łączone z kawą lub herbatą. Sama w wielu z nich brałam udział jako prelegentka, konferansjerka albo zwykły zjadacz czekolady. Dzięki nim małe manufaktury mogły przebić się do świadomości polskiego konsumenta. Jednak wiele z tych festiwali psuło też nieco rynek, gdy zestawiało bean-to-barową czekoladę z produktami, które bardziej przypominały regionalny jarmark z przaśnym jadłem, rękodziełem, balonami wypełnionymi helem. Nie mam nic przeciwko jarmarkom i rękodziełu, nie posądzam też organizatorów o złe intencje i umyślne spowodowanie takiej, a nie innej sytuacji. Prawda jest taka, że trudno czasem pozyskać wystawców, gdy jest ich nadal niezbyt wielu w Polsce. Są to często niewielcy producenci, którym nie opłaca się udział w tego typu imprezach. A festiwale tego typu nie robi się charytatywnie.

Dla koneserów i nie tylko

Tym z większą przyjemnością zapraszam Was na imprezę, która w całości będzie dedykowana czekoladzie przez duże C. Impreza nie ma charakteru komercyjnego, a jej misją jest integracja koneserów czekolady, jak też producentów. A nade wszystko szeroko pojęta edukacja i budowanie kultury jedzenia czekolady w Polsce. Gospodarzami imprezy są producenci marki dobrze znanej czytelnikom tego bloga – Beskid Chocolate. W czasie festiwalu otworzą oni drzwi swojej nowej siedziby dla zwiedzający. Grupy ciekawskich będą mogły zobaczyć jak powstaje czekolada w ich manufakturze. Całość imprezy – zwiedzanie, jak też uczestnictwo w prelekcjach i festiwalu – jest darmowa. Nie trzeba się znać na czekoladzie by uczestniczyć w wydarzeniu. Zabierz plecak, mamę, sąsiadkę, męża, chomika i przyjedź na to wyjątkowe wydarzenie! Jako osoba zaangażowana w organizację gwarantuję wyśmienitą atmosferę!

Zwiedzanie fabryki i degustacja czekolady

Wydarzenie będzie miało dwie lokalizacje: zwiedzanie fabryki odbędzie się oczywiście w manufakturze Beskid Chocolate przy ul. 3 Maja 28 a sam festiwal w  Hali Widowiskowo – Sportowej w centrum Węgierskiej Górki (oba miejsca znajdują się z bliskim sąsiedztwie). Tam uczestnicy znajdą producentów czekolady i kawy, a także odbywać się będą wykłady i prelekcje czekoladowe. Wśród zaproszonych specjalistów swój udział potwierdzili, m.in. Piotr Krzciuk (Sekrety Czekolady) czy Natasza Kotarska (Dom Czekolady Nataszy Kotarskiej). Również ja opowiem co nieco o czekoladowych rytuałach sprzed tysięcy lat i poczęstuję naparem z ziaren kakaowca. Trzeba jeszcze jakoś rekomendować to wydarzenie? No właśnie! Z kim się zobaczę?


Beskidzki Festiwal Czekolady

Data: 16.10.2022

Miejsce: Hala Widowiskowo-Sportowa, oś. XX-lecia II RP, Węgierska Górka

Bilety: wstęp darmowy

Kontakt dla wystawców >>> biuro@beskidchocolate.pl, tel.: 502-540-931 

Kontakt dla prelegentów >>> czekolady.blog@gmail.com

Utworzony przez Aurora - 9 lipca 2022 - 1869 Views
Tags | beantobar, Beskid Chocolate, beskidy, czekolada rzemieślnicza, festiwal czekolady, polska czekoalda, targi
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

You Might Also Like

Sheep cheese, cranberry and… chocolate

1 października 2020

Luksusowe czekolady bean-to-bar w najsłynniejszym domu towarowym świata

19 maja 2021

Gdzie kupować czekoladowe rarytasy?

13 grudnia 2020

Brak komentarzy

Please Post Your Comments & Reviews
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Post
Next Post

Najnowsze posty

  • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
  • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
  • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
  • Jeśli nie czekolada, to co?!
  • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
  • Czekoladowa prognoza na 2025
  • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady