• Strona główna
  • O mnie
  • Degustacje i warsztaty
  • Kategorie
    • ciekawostki
    • czekoladoholizm
    • bean-to-bar
    • czekolada rzemieślnicza
    • degustacja
  • Kontakt

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Blog Czekolady

Tajniki czekolady – magazyn nadziany wiedzą i inspiracją
bean-to-bar, czekolada rzemieślnicza, produkcja czekolady, sekrety czekolady

Tajniki czekolady – magazyn nadziany wiedzą i inspiracją

Zastanawiasz się jak uzyskać efekt idealnie wypolerowanej praliny? Poszukujesz patentu na gęstą i aksamitną gorącą czekoladę? Chcesz zacząć własną produkcję bean-to-bar? Wejdź w świat czekolady i poczęstuj się wiedzą oraz inspiracją od mistrzów czekoladowego fachu z jedynym branżowym magazynem na rynku.

Od marzenia do realizacji

Odkąd ponad 8 lat temu podjęłam współpracę z magazynem Mistrz Branży wiedziałam jedno – chcę pisać przede wszystkim o czekoladzie! Nie było to czcze postanowienie z kategorii tych „od jutra” (zaczynam biegać/ pić szoty z wody po kapuście kiszonej zamiast szotów tequilli/łykać olej z wiesiołka). Jednym z moich pierwszych zleceń było pojechanie do Bydgoszczy i zrobienie relacji z eliminacji regionalnych do prestiżowego konkursu World Chocolate Masters. Nie miałam wtedy prawo jazdy. Ani za bardzo pieniędzy na podróż (byłam początkującą nauczycielką i równie początkującą dziennikarką – a to combo siejące pustki w portfelu!). Ani też czasu – po lekcjach prowadziłam już intensywnie Bloga Czekolady, a nie mniej intensywnie randkowałam. Gdzieś pomiędzy prowadziłam zaś zajęcia czekoladowe dla dzieci oraz odprowadzałam owe dzieci na basen). A jednak pojechałam. Napisałam. I… poczułam jeszcze większy apetyt na czekoladę. To, czego tam doświadczyłam – zajadając się, między innymi, pstrągiem z sosem czekoladowym – przekonało mnie, że czekolada nie tylko jest smaczna. Jest ciekawa. Inspirująca. Niezwykle uniwersalna, ale zarazem nie łatwa jako produkt kulinarny.

To brzmiało jak idealny temat dziennikarski! Z biegiem lat wchodziłam w świat czekolady coraz głębiej. Poznawałam utalentowanych i ambitnych ludzi związanych z tym produktem na różne sposoby. Nawet nie zauważyłam kiedy czekoladowe środowisko stało się dla mnie grupą znajomych, a temat czekolady chlebem powszednim. Oczywistym stało się, że to musi znaleźć ujście na papierze. Gdy ze zwykłej dziennikarki stałam się prawą ręką redaktor naczelnej, raz w roku czyniliśmy z czekolady temat przewodni wydania. Ale to jeszcze było za mało. Gdy w 2020 roku Ania powierzyła mi rolę naczelnej, miałam w głowie tylko jedno – chcę opublikować całe wydanie poświęcone od pierwszej do ostatniej strony wyłącznie czekoladzie!

O czekoladzie dla czekoholików

I tak też się stało. Na jesień 2021 roku z drukarni wyszedł egzemplarz magazynu, o którym marzyłam – Tajniki Czekolady. Co w nim znajdziecie? To pozycja raczej dla branżowców, ale z pewnością też dla pasjonatów gatunku. I każdego, kto nie tylko lubi jeść czekoladę, ale z nią pracować: w kuchni, w pracowni, w czekoladziarni. Żeby przybliżyć nadzienie Tajników, nadmienię niektóre tematy:

  • Jak zrobić idealną gorącą czekoladę
  • Co to jest ganache czekoladowy i czy zawsze musi zawierać śmietanę?
  • Jak przekonać klientów do kupowania wysokogatunkowych czekolad?
  • Ile funduszy potrzeba by zacząć własną produkcję bean-to-bar?
  • Co zrobić by pralina pięknie błyszczała?

Znajdziecie też rozmowy z mistrzami fachu, jak chociażby Igorem Zaritskiym, który jest aktualnym reprezentantem Polski w konkursie World Chocolate Masters. Nickiem Kunstem, który dzieli się swoimi patentami na idealną konfekcję z czekolady. Czy też Thibaultem Baesem – pionierem czekoladowego druku. A także receptury na czekoladowe rarytasy. Słowem – sporą dawkę wiedzy i inspiracji ku temu by zakochać się w czekoladzie jeszcze bardziej.

Gdzie to kupić?

Magazyn dostępny jest w sklepie online >>> KLIK! w cenie 30 zł. Warto też śledzić media społecznościowe Mistrz Branży oraz Blog Czekolady, gdzie od czasu do czasu organizujemy losowania, w których można zdobyć bezpłatne egzemplarze Tajników Czekolady.

Utworzony przez Aurora - 3 września 2022 - 1793 Views
Tags | beantobar, chocolatier, czekolada, kakao, produkcja czekolady, ziarno kakaowca
AUTHOR
Aurora

Dziennikarka, czekoholiczka, zawsze na tropie słodkich nowinek!

You Might Also Like

Czekoladowo-kawowa kooperacja. Manufaktura Czekolady Chocolate Story i palarnia kawy HAYB ze wspólnym projektem

7 czerwca 2021

Jak jeść czekoladę i nie przytyć

13 sierpnia 2020

(Za)mrożona czekolada. I uczucia.

5 lipca 2020

Brak komentarzy

Please Post Your Comments & Reviews
Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Post
Next Post

Najnowsze posty

  • Ku pamięci dawnych czekolad – niezwykła kolekcja Ewy
  • Chocolate cloud – spieniona przeszłość i przyszłość czekolady pitnej
  • Pataxte – biały kruk wśród kakaowców
  • Jeśli nie czekolada, to co?!
  • Tu się nie leci w kulki! – poznaj Cool’ki
  • Czekoladowa prognoza na 2025
  • Na czekoladowym haju, czyli jak działa anandamid
Blog Czekolady

Copyright 2019 Blog Czekolady